Nya angrepp förstör skogen

Nya angrepp av granbarkborre hotar skogar även i Enköpingstrakten.

Spåren efter granbarkborren syns tydligt på många träd.

Spåren efter granbarkborren syns tydligt på många träd.

Foto: Maria Hedenlund

Skogsbruk2019-08-21 06:00

Situationen med granbarkborrens härjningar i skogen är bekymmersam enligt Skogsstyrelsen. I södra och mellersta Sverige är problemen stora med en ny generation granbarkborrar de senaste veckorna.

Förhoppningen var att de granbarkborrar som kläckts i år skulle gå ner i marken och övervintra, vilket är det normala, men istället har de börjat angripa träden.

– Problemen i våra trakter är inte lika stora som i södra Sverige men vi ser en ökande grad av skador för andra säsongen, och i år är det väldigt mycket mer än tidigare, säger Sven Kihlström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Uppsala/Västmanland.

I vissa områden är angreppen värre, det gäller bland annat södra och västra länsdelarna, i Enköpingstrakten.

I Boglösa har Göran Lacksell fått stora delar av sin skog förstörd av granbarkborren. När vi närmar oss skogen över en guldgul, nytröskad åker ser vi mängder av granar som gråa skelett mot en blå sensommarhimmel.

– Den här skogen är planterad för omkring 40 år sedan men nästan allt är förstört och det har gått fort, för bara en kort tid sedan var skogen helt grön, säger Göran Lacksell.

Han pekar ut över skogen på en ås på andra sidan åkern. Där har granarna också börjat bli bruna.

– Jag avverkade skadade träd i våras men nu får jag fälla det här också, säger han.

Han är uppvuxen i trakten och minns hur hans pappa alltid var noga med att ta bort döda träd så fort de upptäcktes.

– Det var viktigt att ta bort dem. Idag brukas ju inte skogen på samma sätt, konstaterar Göran.

De döda träden går kanske att sälja som brännved men på sikt innebär det en ekonomisk förlust för honom.

– Jag har pratat med försäkringsbolaget men jag har bara skogen försäkrad mot brand, det är väldigt hög självrisk för angrepp av granbarkborre, säger Göran som nu efterlyser någon form av statligt stöd för drabbade skogsägare.

Någon ekonomisk ersättning för skog som skadats av granbarkborre kan dock inte Skogsstyrelsen bidra med.

– Det vi kan göra är att bistå med rådgivning. Det är viktigt att skogsägarna ser över sin skog regelbundet, att man är uppmärksam och rör sig i skogen varje vecka. Och att man försöker få ut skadad skog så fort som möjligt, då kan man fånga granbarkborrarna medan de är i träden, säger Sven Kihlström.

Troligen är det förra sommarens värme och torka som gynnat granbarkborren. I nordvästra Uppland finns även mycket stormfälld skog som skogsägarna inte hunnit ta tillvara efter vinterstormarna.

– Det är mycket virke som inte transporterats ut ännu och skadeangreppen ökar i Roslagsområdet. Det är en svår situation för skogsbruket att klara av, säger Sven Kilhlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!