”Vi klarar det med otroligt lojal personal”

Tio brandmän bekämpar nu elden i Annelund. Brandmän från Bärby brandstation i Uppsala deltar i släckningsarbetet tillsammans med personal från Enköping.

Den extrema torkan gör skogsbränder svårbekämpade då elden ligger kvar och pyr i marken och kan slå upp igen.

Den extrema torkan gör skogsbränder svårbekämpade då elden ligger kvar och pyr i marken och kan slå upp igen.

Foto: Terese Westberg Sunesson

Skogsbrand2018-07-16 12:06

– Det slår upp mindre öppna lågor här och där i brandområdet som vi arbetar med att släcka, och som läget är nu ser vi ingen spridningsrisk. Men vinden friskar i och värmen består, så läget kan förändras i eftermiddag, säger Robert Björklind, insatsledare i Annelund.

Det finns inga byggnader i närheten av brandområdet som nås via Varggatan men ligger flera kilometer in i blandskogen som bitvis är väldigt tät vilket går släckningsarbetet svårt.

Ännu har arbetet inte påverkats av vattenbristen, räddningstjänstens tankbilar fylls på från brandposter inne i Enköping. Insatsledaren betonar att det är viktigt att räddningsfordonen har fri tillgång till vägarna i brandområdet.

Branden i Annelund startade på söndagen, orsaken är oklar, men torkan i markerna är extrem i stora delar av Sverige.

– Blixtnedslag eller en glasbit kan orsaka en brand. Vi söker inte brandorsaker nu, vi har fullt upp med att släcka, säger Robert Björklind.

Även från Kålmossen norr om Fjärdhundra där en skogsbrand startade på lördagen men då kunde släckas, kom ett nytt larm på måndagen. Deltidsbrandkåren i Fjärdhundra har ryckt ut.

– Den svåra torkan gör att bränder kan ligga och pyra i marken och slå upp igen, säger Hans Granholm, som varit insatsledare de två senaste helgerna.

Det var vad som hände i kraftledningsgatan vid Övergran där det brunnit i två omgångar och släckningsarbete fortfarande pågick natten mot söndagen.

– Normalt lämnar man över eftersläckning till markägaren, men det är svårt att bedöma när det är möjligt att lämna över, säger Hans Granholm.

Personalsituationen för räddningstjänsten är hårt ansträngd på grund av skogsbränderna:

– Ännu klarar vi det med hjälp av extremt lojal personal. Vid branden i Fjärdhundra hade vi också väldigt god hjälp av privatpersoner, säger Hans Granholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!