Antalet skogsbränder ökade dramatiskt förra året. Totalt tvingades Uppsala läns brandförsvar bekämpa 250 mark- och skogsbränder. Tidigare har de normalt legat på 50 bränder.
– Vi såg en avsevärd ökning under juni, juli och augusti förra året. Men ingen av bränderna utvecklades till större bränder. Vi lyckades hantera samtliga under samma dag, säger Torbjörn Mattsson, tf brandchef i Uppsala.
För att klara det har brandförsvaret vidtagit en rad åtgärder både nationellt och lokalt. Det har skett efter den stora skogsbranden i Sala 2014.
– Då var det mycket torrt och nästan inget regn. Efter branden förstod vi att vi måste förbereda oss för liknande somrar och började samarbeta och samordna oss med de räddningstjänster som finns runt om oss, säger Torbjörn Mattsson.
LÄS MER:"Kraften i stora skogsbränder är näst intill overklig"
I dag har Uppsala ett avancerat samarbetet med sju räddningstjänster i Stockholmsregionen. Vid en större skogsbrand kan de gemensamt skicka fler tankbilar och mer personal.
– Vi kan bekämpa bränder mer effektivt på ett tidigt stadium innan den sprider sig. Det har gjort en jättestor skillnad.
Efter förra sommarens storbränder i Värmland och Hälsingland har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kontrakterat ett antal släckningshelikoptrar som brandförsvaren kan rekvirera när det behövs. MSB har också satt upp flera så kallade skogsbrandskontainrar runt om i landet. De innehåller slangar, pumpar, fyrhjulingar och annat material som behövs vid större bränder. En finns i Enköping. Men alla kan flyttas runt i landet vid behov.
– MSB har också utbildat ett antal brandbefäl runt om i ladet som lokalt kan avgöra vad som behövs vid en större skogsbrand. De kan också lösa av personal på olika platser vi långvariga bränder. I och med att alla utbildats centralt så har de samma kunskap. Det är viktigt, säger Torbjörn Mattsson.
Brandflyget är också viktigt och upptäcker flest skogsbränder. Som komplement har brandförsvaret skaffat sig drönare för att lättare kunna avgöra hur stor en skogsbrand är och vilka vägar som är smartast att attackera den ifrån.
Hur mycket bättre rustade är ni i dag, mot för fem år sedan?
– Hela vårt sätt att tänka har förändrats. Vi är mycket snabbare och har resurser för att bättre kunna ta den lilla branden på allvar innan den utvecklas till en större brand, säger Torbjörn Mattsson.
Är det inget ni saknar?
– Det finns väl alltid något man vill ha mer av. Men jag tycker att vi har hyfsade resurser i dag. Vi behöver fler armar och ben, fler som hjälper till, samtidigt så har intresset ökat för frivilliga som vill ställa upp när det brinner.