Räddningstjänsten har gjort sitt, men slangar ligger ute i beredskap ifall branden i Lunsen skulle ta ny fart. I måndags pyrde det fortfarande på sina ställen och området kommer att behöva bevakas i ytterligare ett par veckor, beroende på väder och vind.
Sedan ungefär en vecka ligger ansvaret på kommunen. Som mest har de haft ett 30-tal personer på plats under en dag, både egna anställda och inhyrd personal. Nu är styrkan vilande. Bara fyra till fem personer kontrollerar området aktivt.
– Just nu ser det ganska bra ut. Men inne i centrum kan det fortfarande pyra. Och om det blir torrt, varmt, soligt och blåsigt kan det blossa upp igen, säger Lars Fredriksson, enhetschef på Mark och exploatering på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Skogvaktaren Fredrik Gustafsson uppskattar kommunens kostnad för de första dagarnas bevakning, släckning, tankbilar och personal till drygt 100 000 kronor om dagen, något som Lars Fredriksson inte kan bekräfta.
– Det är kostsamt i både tid och pengar, men det är inte klart än hur mycket det kostar, säger han.
Kommunen hoppas på viss ersättning från sitt försäkringsbolag.
– Men det är inte så stort värde i skog som inte är produktionsskog, säger Lars Fredriksson.
Vad som var den tändande gnistan är oklart.
– Det kan ha varit en glasskärva på marken eller någon människa som varit oaktsam med en fimp eller engångsgrill. Det behövs så lite när det är så otroligt torrt, säger Åsa Hedin, naturstrateg med ansvar för kommunens naturreservat.
Vad blir nästa steg?
– Vi kommer att inventera området. En massa intressanta hotade arter är knutna till mark som brunnit. En skogsbrand är inte bara av ondo.
Inga vandringsleder är påverkade, trots brandens omfattning, och kommunen kommer inte att ta ner farliga träd.
– Det är ett så stort område och vi kan inte avgöra vilka träd som kan falla. Dessutom är det viktigt även med stående död ved för vissa arter. Vi vill att det ska vara så orört som möjligt, säger Åsa Hedin.
Hon uppmanar allmänheten att hålla sig borta.
– Vi vill absolut inte att någon går in där. När rötterna brunnit av faller träden så fort det blåser. Jag är precis på väg nu för att sätta upp varningsskyltar i närheten.
Ett skidspår löper genom brandområdet, kommer ni inte att ta bort riskträd där?
– Skidspåret går över myrmark där det redan är ganska öppet, men vi kan behöva ta ner vissa träd i anslutning till spåret. Vi får gå ut och kolla, svarar Åsa Hedin.