Enköpingsstyrkor i brandområdet

Styrkor från Räddningstjänsten i Enköping-Håbo deltar i släckningsarbetet vid skogsbranden i Rörbo söder om Sala sedan i måndags.

Styrkor från flera räddningstjänster deltar i släckningsarbetet. Boende i området har evakuerats.

Styrkor från flera räddningstjänster deltar i släckningsarbetet. Boende i området har evakuerats.

Foto: Peter Krüger / TT

Skogsbrand2018-06-05 11:40

– Vi har en styrka med släckbil och fem man och en tankbil med två personer där nu, säger Jan-Olof Pettersson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Enköping-Håbo, på tisdagsmorgonen.

Under natten har två bilar och tio personer från Enköping-Håbo deltagit i släckningsarbetet.

Enligt den rapport som Jan-Olof Pettersson fick strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen var branden ännu inte under kontroll men den var inringad. Någon större risk för spridning österut mot Fjärdhundra verkar det inte det inte vara men läget är osäkert då det blåser och är mycket torrt i markerna.

När den ordinarie styrkan vid räddningstjänsten rycker ut finns deltidsstyrkan på plats för att täcka upp händelser i närområdet.

– Vi har personal kvar här som kan ta normala räddningsuppdrag. Men räddningstjänsten arbetar gränsöverskridande och styrs från Storstockholms räddningscentral i Täby, säger Jan-Olof Pettersson.

Brandrisken är extremt stor i skog och mark och det är totalt eldningsförbud i Uppsala län sedan den 17 maj. Nu avråder räddningstjänsten även från att grilla i trädgården.

– Kommer det en vindpust när man tänt på en kolgrill finns spridningsrisk i löv och gräs, det kan exempelvis ligga torra löv i stuprännan, säger Jan-Olof Pettersson.

Han avråder även från att använda gasolgrill.

– Det blir väldigt varmt vid en gasolgrill, den ska normalt stå minst en halvmeter från en vägg. Det kan finnas torra löv och annat nära grillen, säger Jan-Olof Pettersson.

Det regn som kom på söndagen gav bara fukt under några timmar. Nu är det lika torrt igen som tidigare.

Även inom skogsbranschen får torkan nu konsekvenser. Det finns gemensamma riktlinjer för arbete vid ökad brandrisk och i Västmanland har skogsägareföreningen Mellanskog valt att ställa in allt arbete, både manuellt och maskinellt. I Uppland anpassas arbetet efter de lokala förutsättningarna.

– Det är extremt hög brandrisk i Uppland och vi har en hög beredskap. Vi kör i ett lugnare tempo än under våren, vi håller oss till begränsade områden och vi har brandvakter som går vid sidan av om det behövs. Vi kör inte alls om vi bedömer att risken är för stor, säger Mårten Mattsson, virkesområdeschef i region Uppland.

Begränsningarna påverkar ekonomin.

– Det är klart att det får ekonomiska konsekvenser, både för skogsägarna och för entreprenörerna som har personalkostnader, säger Mårten Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!