Rumänsk arbetskraft ökar omsättningen

Ett av landets största skogsvårdsföretag finns i Ängeby, strax utanför Storvreta. De senaste två åren har Magnus Thor AB ökat omsättningen med 60 procent. Större delen av de 270 anställda kommer från Rumänien och de är en starkt bidragande orsak till den snabba tillväxten.

Foto: Rikard Hällberg

Skog2018-01-05 08:00

Staden Vaslui ligger i östra Rumänien, en jordbruksbygd med en fattig befolkning. Nästan alla som arbetar åt Magnus Thor AB kommer från den här regionen. Flertalet av dem arbetar sju-åtta månader i Sverige, medan en del bara jobbar några veckor. Trots att det är ett tufft och tungt jobb kommer många tillbaka år efter år.

– Våra rumänska arbetare har stor del i företagets framgång. Eftersom vi verkar i en extremt personalintensiv bransch månar vi om våra anställda. De är i en främmande miljö och vi vill att de ska känna sig trygga och må bra. Vi behandlar dem på ett respektfullt sätt och de har givetvis lön enligt kollektivavtal, säger Magnus Thor, vd och ägare.

– Alla ska känna att de är viktiga kuggar i företaget. Som ett led i detta åker jag regelbundet till Rumänien för att träffa dem i deras hemmiljö. Varje år i januari-februari besöker vi som är fast anställda i Sverige deras hemstad Vaslui. Där förklarar jag vad som ska göras under året och ordnar en stor fest för alla anställda och deras respektive, berättar Magnus Thor.

Samarbetet mellan företaget och de rumänska arbetarna bygger på lojalitet och ömsesidigt förtroende. För att få jobbet att flyta på bra är det viktigt att Magnus Thor kan lita på arbetarna, men samtidigt måste de kunna lita på honom.

– Jag vill ha deras lojalitet, de ska ha en relation till mig och veta vem jag är och vad jag står för. När vädret visar sig från sin värsta sida kan det vara tufft att röja en hel dag eller sätta 2000 plantor. Då går jag in och peppar och stöttar dem på olika sätt så att arbetet blir utfört enligt plan.

– De ska veta att jag är en arbetsgivare som går att lita på. Företaget är beroende av att vi har duktiga medarbetare som upplever att de har bra betalt och har möjlighet att få jobba en lång säsong i Sverige. Vi ordnar också ett värdigt boende för dem under tiden de är här. Det ska vara så pass bra att jag själv ska kunna tänka mig att bo där, menar Magnus Thor.

Drivkraften för rumänerna är i första hand pengar. De har generellt sett låg utbildning och svårt att hitta jobb i sin hembygd. Tack vare att de tjänar hyggligt är de motiverade att göra ett bra jobb åt Magnus Thor, som upplever att det är svårt att få svensk arbetskraft.

– Det går att få svenskar, men det är få som vill utföra de här krävande jobben för lön enligt kollektivavtal. Eftersom många svenskar ofta slutar inom några månader blir det även dålig kontinuitet. För oss fungerar det väldigt bra med rumänerna, säger Magnus.

Men det är en nyckelfaktor att hitta rätt personer som klarar de fysiska och psykiska påfrestningar det innebär att i ur och skur jobba hårt i skogen. Magnus Thor anser att det är mycket viktigt att alla får jobb på egna meriter. Ibland har en del rumäner försökt betala sig fram för att få jobb, men den typen av korruption upptäcks oftast och avvisas bestämt.

– Vi vill inte ha något sådant i vårt företag. Jag är mycket tydlig med att allt ska vara rätt och riktigt. Mina anställda vill att jag håller mig till reglerna och det kräver jag givetvis av dem också. Ibland sker vissa snedsteg, särskilt i slutet av säsongen då vädret kan vara bistert och hemlängtan stor. Men det är viktigt att de förstår att vi har ett ansvar gentemot våra kunder och måste slutföra alla jobb på ett bra sätt, säger Magnus Thor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!