Fiby urskog – en orörd pärla

Endast 16 kilometer från Uppsala ligger den orörda pärlan Fiby urskog. Följ med UNT på en slingrande vandring bland sällsynta arter och växter.

Urskog. Ett plockepinn av nedfallna trädstammar.

Urskog. Ett plockepinn av nedfallna trädstammar.

Foto: Staffan Claesson

Skog2017-07-18 10:02

Solen silar ner genom trädens höga kronor, som bildar ett tak av skira ljusgröna löv. Skogen är fylld av ihåliga träd, avbrutna trädstammar och stora stenbumlingar. En ensam fågel skriar. Annars hörs bara ljudet av vinden som viner. Längs den vindlande stigen slingrar sig knotiga rötter likt ormar. Träd har fallit huller om buller och lämnats liggande till ett massivt plockepinn. Fantasin skenar lätt iväg till sagornas jättar och troll under en vandring i Fiby urskogs trollska miljö. Terrängen är bitvis svårpromenerad, så det gäller att se upp var man sätter fötterna.

I det 87 hektar stora reservatet frodas sällsynta skyddsvärda arter som är beroende av döda träd för sin överlevnad. Här lever djur som inte trivs i dagens moderna välansade skogsbruk. Fåglar som tjäder, tretåig hackspett, gransångare, skogssnäppa och sparvuggla bor här. Observanta kan även få se Upplands landskapsinsekt, den fridlysta och mycket sällsynta rödlysande cinnoberbaggen.

Marianne och Nils-Åke Ramlöv från Nyköping besöker reservatet för första gången. De har varit på en semestertur norrut med husbilen och Fiby urskog är sista stoppet på resan.

– Vi fick inspiration till att åka hit efter en föreläsning av TV-profilen Martin Emtenäs. Han har skrivit om naturreservatet i sin bok "Upplev Sveriges natur" och det var via beskrivningen i boken vi hittade hit.

Ska ni gå hela slingan?

– Nej, det blir nog väl långt att gå 4 kilometer i den här terrängen. Det stod i boken att man skulle hålla sig till leden, nu förstår vi varför.

Den orangemarkerade leden är kantad av höga blåbärsbuskar och liljekonvaljeblad. Skogen är nästintill tom på besökare, men efter ytterligare någon kilometer kommer Anna Jansson gående tillsammans med döttrarna Emilia och Lovisa. Anna har vandringsryggsäck på ryggen och berättar att det tagit dem 2.5 timmar att gå slingan runt. De har stannat vid två tillfällen på vägen för att proviantera korv och fika.

Har ni varit här förut?

– Det är första gången för oss i Fiby urskog. Jag har orienterat här i närheten och blev då inspirerad att ta med mig barnen hit.

Vad har ni sett under vandringen?

– Skog, svarar barnen i kör.

– Vi har sett en hel del fåglar också, fyller Anna i skrattande.

Anna och barnen fortsätter sin vandring i raskt tempo och är snabbt uppslukade av det täta lövverket. Vindens vinande blir återigen ensam följeslagare.

Fiby urskog

Fakta

Fiby urskog är en mycket gammal skog som fått utvecklas fritt under flera hundra år, vilket skapat en skog av träd i alla livsskeden.

De 87 hektaren består av 73 hektar skog och Fibysjön.

I denna miljö trivs fåglar, svampar, lavar och insekter som har svårt att överleva i dagens välansade skogar.

Naturreservatets bildades av Länsstyrelsen 1966 och utökades 2000. Det ägs av Uppsala stift, men förvaltas av Länsstyrelsen.

En 4 km lång vandringsslinga tar besökaren genom hela reservatet. Skogen har varierad och bitvis svårtillgänglig terräng.

Här finns flacka berghällar som täcks av lågväxande ljung, blåbärs- och lingonris och knotiga tallar. I en annan del av skogen växer Upplands äldsta och grövsta aspar. Närmare Fibysjön blir marken våtare och där växer vass, säv och klibbal.

Var?

Naturreservatet ligger 16 km väster om Uppsala, 5 km NV om Vänge. Koordinater för reservatets parkering: Lat 59.881710, Long 17.354315

Med bil: Kör väg 72 fram till Vänge där du svänger av norrut om Jumkil. Efter 4 km visar en skylt att du ska ta av till vänster in på en mindre väg. Vägen leder fram till reservatets entré och parkering. Följ vägen - ta inte av till höger! Kommer du väg 272 svänger du söderut vid Jumkils kyrka. Efter ca 7,5 km följer du skylten som visar att du ska ta av till höger mot Fiby urskog.

Lättillgängligt?

Svårt att hitta. Smal grusväg sista biten. OBS! Ej handikappanpassat! Svår terräng att promenera i.

Kostar?

Gratis. Endast resekostnaden

Mycket folk?

Ett fåtal vandrare.

Stämning?

Trolsk, vacker och fridfull

Tänk på! Vi besökare sliter på den unika miljön. Var därför extra varsam när du rör dig i skogen och plocka med dig skräpet hem!I reservatet är det förbjudet att:

• bryta kvistar, plocka blommor, gräs, mossor, svampar, lavar

• rida,

• tälta,

• elda

• medföra husdjur som ej är kopplade

Tips på liknande ställen

Viksta stentorg, Uppsalaåsens högsta punkt. Naturreservat med ett stort fält med runda stenar som för 6000-7000 år sedan var klapperstensstrand. Viksta stentorg ligger mellan Björklinge och Månkarbo, 30 km norr om Uppsala.

Mer info på http://www.upplandsstiftelsen.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!