Är semestern spiken i kistan på ett krisande äktenskap?
– Många väntar med att berätta för barnen tills efter skolavslutningen. Sommaren blir en tid att förbereda barnen. Jag tror att skilsmässoansökan föregåtts av något års funderingar, svarar Arne Damström.
– Kanske har man haft det kämpigt ett tag och får mer tid att komma på djupet under ledigare former på sommaren. Kanske kan man då knyta ihop säcken och ta ett beslut, svarar Karin Cervin.
Märker ni av en ökning av relationskriser efter sommaren?
– Vi ser ingen tendens till det. Vi har längre kö, men det beror på lägre bemanning under sommaren, det blir inte samma genomflöde då (Arne).
Varför är fyra–fem år en kritisk gräns för ett äktenskap?
– Mer intressant än antal år är om de har barn eller inte. När två blir tre brukar problemen komma (Arne).
– Man kan ha varit ett par i många år och gifter sig i samband med att man får barn, vilket i grunden förändrar parrelationen. Saker och ting ställs på sin spets då. Barn är ett livsprojekt som antingen binder samman eller slår i sär oss. Eller så har man kanske gift sig väldigt snabbt innan man lärt känna varandra på djupet, det tar några år (Karin).
Skiljer sig folk för lättvindigt?
– Svår fråga. Med en del kan jag tycka det och med andra att det tog för lång tid. Det handlar om vilken slags människa man är själv. Det är viktigt att uppträda moget, vilket är extra svårt i en kris (Arne).
– I en otrohetskris till exempel kan uppbrott ske för snabbt och obearbetat. Det är en smärtsam och dyrköpt erfarenhet, men som ibland kan göra att man växer och lär känna sig själv och varandra (Karin).
Om vi vänder på det, gifter sig många för lättvindigt?
– Så kan det också vara. Om man är väldigt förälskad kan det gå fort, speciellt om man får barn tidigt (Arne).
– Det kan gå bra det med. Livet bjöd på en improvisation. Det är också en mognadsfråga hur man hanterar det (Karin).
– Ja, det är lite av ett lotteri. Sedan är det viktigt hur man väljer partner. Det är viktigt att välja och inte bara hamna i en relation (Arne).
– Helst ska man välja varandra. Och helst välja om varandra efter förälskelsen, på en mer realistisk grund (Karin).
I dag gifter sig många senare i livet jämfört med tidigare. Är risken att man växer ifrån varandra mindre då?
– Det är inget fel att gifta sig ung heller, bara man är intresserad av den andras utveckling. Det kan vara enklare när man är ung. När man är äldre är det svårare att ändra vanor, å andra sidan är man mer mogen. Det finns inga enkla svar. Man kan växa ihop för mycket också och behöva skapa mer distans (Arne).
– Ja, man behöver göra egna saker och ha egna intressen som ger lite nytt syre till relationen (Karin).
Vilka råd brukar ni ge?
– Vi heter rådgivning men vi vill helst inte ge råd. Vi jobbar mycket genom att ställa frågor så att de som söker hjälp får komma på lösningar själva. Den vanligaste läxan vi ger är självreflektion. Om det är otrohet är det viktigt att inte bara ha fokus på otroheten och den som gjort handlingen. Man måste också fråga sig hur man hamnade här (Arne).
– Man behöver vara tydlig med vad man själv önskar och samtidigt vara lyhörd för den andra partens behov och önskemål. Nyckeln till de spännande samtalen om ”oss” ligger i intresset att lyssna på den andre och hur det är för den (Karin).
Hur definierar ni kärlek?
– Många pratar om kärlek men förtydligar inte vad de menar egentligen. Vi definierar den som omsorg, lojalitet och åtrå – det går att "ta på" och förstå. Att båda visar och känner det, det är viktigt. Vi kan hjälpa till att formulera vad kärlek är. Kanske var det inte kärlek min man visade mig när han inte visade lojalitet och omsorg? (Arne).