Vårbruket är avslutat och på gårdsplanen står en transport och väntar på dräktiga kor som ska ut på bete.
– Vi har fått ut tre fjärdedelar av dem. De måste ut nu, tjuren ska släppas i april-maj så att kalvningarna är klara innan vårbruket nästa år, säger Stina Johansson som tillsammans med maken Pär och de fyra barnen Markus, Lotten, Kristian och Hanna driver Skattmasö/Sanda gård norr om Enköping.
I våras fick familjen Lantmännens Groddenstipendie för sitt arbete med att introducera och involvera kommande generationen i gårdens verksamhet. ”Med tanke på det stora antalet generationsskiften i närmsta framtiden ska familjen Johansson ses om ett lyckat exempel för kollegorna i branschen” löd motiveringen.
– Det kan låta fint, att barnen är med i verksamheten. Men det är också en nödvändighet, utan dem hade vi inte kunnat växa och de har fått lära sig att ta ansvar och de gillar det här sättet att leva, säger Pär.
De två äldsta barnen är snickare, mellansonen är delägare i gården och även yngsta dottern arbetar i företaget.
Stina och Pär är andra generationen på gården, de fyra barnen den tredje. Stinas föräldrar köpte Sanda gård 1967 och familjen har jobbat tillsammans med företaget, Stina och Pär tog över gården helt 2004. Men det tog tid innan de kunde växa, först år 2000 fick man möjlighet att köpa in en närbelägen granngård och efter det mer mark.
Idag driver de växtodling på 480 hektar, har upp mot 170 hektar naturbeten och 240 hektar skog.
På gården finns två besättningar med nötkreatur. En bruksbesättning med köttdjur där djuren går till slakt och en avelsbesättning med rasen Simmental som de kunde köpa in för några år sedan. Fem av dem kalvade i år, målet är att ha 25-30 avelskor.
– Det är bra djur, och bra att vi inte behövde börja från noll med avelsbesättningen, säger Pär.
De utökade sin djurbesättning ungefär samtidigt som köttdjurspriserna började stiga 2008. Då började konsumenternas medvetenhet öka markant, och med den efterfrågan på svensk kött.
– Vi växte snabbt 2008, med mer än 100 procent. Nu handlar jobbet mycket om att växa i kostymen, konstaterar Pär.
De har ett nära samarbete med Scan och anpassar delvis verksamheten med djuren efter en dialog med dem.
– Vi ville satsa på ungdjur men fick rådet att satsa på kor istället. De menade att det redan fanns så många ungdjursstallar, säger Stina.
Pär är en av landets tre producentrepresentanter i Scans leverantörsråd för nöt och genom den kontakten fick de förfrågan att stå som värd för Scans Gårdsmiddagar som arrangeras på fyra platser i landet. Naturligtvis står grillat kött på menyn.
– Man kan jämföra det med Arlas kosläpp, det är ett sätt att synliggöra producenterna under lättsamma former och skapar förståelse för verksamheten på gården, säger Pär.
På lördag arrangeras den andra Gårdsmiddagen i Skattmansö. 100 personer är inbjudna via en Facebookgrupp. Chartrade bussar går från Stockholm med egen gate mot Skattmansö på Centralen.
– Förra året trodde vi det mest skulle komma folk som var 60 plus, men det var många som var yngre än förväntat, kring 30-40 år, och alla var jättepositiva, säger Stina.
När lördagens Gårdsmiddag är avklarad fortsätter året på gården. Beten ska stängslas, maskinerna från vårbruket tvättas, ogräs bekämpas, vallskörden väntar i juni och 250 djur ska räknas i hagarna varje dag. Någon semester är det inte tal om.
– Men vi gillar att jobba så här, vi har mycket tid tillsammans och då behöver vi inte ta ledigt för att träffas, säger Stina med ett leende.