Det är under stora delar av året fullt med liv och rörelse i PEK-hallen, men för tillfället råder sommarlugn. I Skärplinge HK spelar ungefär 200 aktiva ungdomar fotboll och hockey. Lagen samsas under långa perioder i arenans omklädningsrum och anläggningen byggdes 2001 av till stor del ideella krafter.
– Vi har även iordningställt nya omklädningsrum här och byggt träläktaren. Dessutom ansvarar klubben för städning, ismaskiner, bokningar, kiosken och övrig skötsel av ishallen, säger Katarina Larsson, ungdomsansvarig i Skärplinge HK.
Hon visar runt i hallen och berättar om hur föräldrar och andra frivilliga ser till att allt kan fungera på ett bra sätt. Men det är kommunen som äger själva hallen och ansvarar för driften med värme, el och vatten.
– Förutom all ungdomsverksamhet, där vi har hälften tjejer och hälften killar, anordnar vi till exempel även allmänhetens åkning som är väldigt uppskattat. Men nu kan klubbens framtid på lång sikt vara hotad, säger Jan Lundvall, ansvarig damlag.
Anledningen är nämligen de föreslagna nya hyror som drabbar föreningar med verksamhet i kommunala anläggningar. Tidigare har idrottsklubbar sluppit helt att betala hyra för att använda Vegavallen, PEK-hallen i Skärplinge, Bruksvallen och Sjukarby ridanläggning. Dessutom höjs taxan för korttidsuthyrning på många andra av kommunens bokningsbara lokaler inom Kultur och fritid.
– Det är för att vi i styret vill införa ett mer jämställt och enhetligt system som utgår från likställighetsprincipen. Alla klubbar ska behandlas på samma sätt och på det här sättet blir det rättvisare och mer transparent, säger Lotta Carlberg (C), ordförande i utskottet barn och unga.
Skärplinge HK beräknar att kommunens nya hallhyror kommer att slå hårt mot idrottsverksamheten med ökade kostnader kring 350 000 kronor. För att täcka dessa kostnader kan föreningen tvingas att öka medlemsavgifterna med cirka 300 procent.
– I dessa tider blir det tufft för många familjer. Allt i samhället är redan väldigt dyrt och det är stor risk att flera väljer bort att betala den höjda medlemsavgiften. Det är så tråkigt om det här går ut över barn och ungas hälsa, säger Katarina Larsson.
Viktoria Söderling, (S), oppositionsråd, är inne på samma linje.
– I Tierps kommun har 15 procent av 4-åringarna övervikt och 4 procent obesitas (fetma). Det är de högsta siffrorna i länet. Att spara på barnens möjlighet till föreningsidrott och rörelseglädje kommer att stå oss och framför allt barnen dyrt, säger hon.
Flera föreningar i Tierp har skrivit till kommunen och framfört sin oro över vad de nya hyrorna kan leda till.
– Vi klarar inte att engagera fler föräldrar att jobba mer ideellt för att sälja bingolotter, korv eller kakor. Många frivilliga går redan på knäna och då tvingas vi att höja avgifterna, säger Jan Lundvall.
Lotta Carlberg lugnar honom med att kommunfullmäktige i september ska besluta om de nya hyrorna ska införas och sedan kommer fortsatta diskussioner med berörda föreningar att genomföras.
– Då kan hyrorna justeras utifrån vad klubbarna gör i hallarna, till exempel om man städar, underhåller och tar stort ansvar kan hyran bli lägre i jämförelse med de som bara nyttjar anläggningen för sin egen idrottsverksamhet. Dessutom kan klubbarna söka treårigt kommunalt bidrag om kostnaderna blir högre på grund av hyrorna, säger Lotta Carlberg.