Brist på förskolelokaler oroar föräldrar

Antalet förskolebarn ökar i Skärplinge, men ändamålsenliga lokaler till barnen saknas. Det menar flera föräldrar.

Föräldrarna Frida Wikander och Erika Galle är oroliga över bristen på ändamålsenliga förskolelokaler i Skärplinge.

Föräldrarna Frida Wikander och Erika Galle är oroliga över bristen på ändamålsenliga förskolelokaler i Skärplinge.

Foto: Kjell Sjöberg

Skärplinge2019-12-19 14:39

– Det har varit problem när det gäller förskolan här under flera år, menar Erika Galle, en av de föräldrar som engagerat sig i frågan.

Erika Galle menar att tillgången på platser är ett problem, men också att de lokaler som finns inte är fullt anpassade för förskolebarn. Vidare tycker hon och flera andra föräldrar att de lösningar som Tierps kommun vidtar kommer i sista minuten. 

– Det är viktigt att understryka att den befintliga förskolan Linnéan är bra och anpassad. Men de nya lokalerna och de som redan tagits i anspråk är inte anpassade på samma sätt, då det är skolsalar som gjorts om, menar föräldern Frida Wikander.

Erika Galle refererar även till en konsultrapport från 2018 om lokalsituationen i kommunen som togs fram av Sweco. I den framgår att 71 elever går där och att lokalytan per elev i Skärplinge är knappa 6 kvadratmeter, vilket är längst i kommunen. Rapporten visar att en förskola hade 19 kvadratmeter per elev medan flera låg mellan 9 och 15 kvadratmeter.

I dagsläget är behovet akut när det gäller ytterligare förskolelokaler i Skärplinge. Till vårterminen behöver ytterligare tolv barn beredas plats. 

– Det primära är att lösa platssituationen och ytan per barn kommer inte att bli större. Förskolan kommer att ta över två klassrum på lågstadiet. De två lågstadieklasser som gått där kommer att flyttas till textilslöjdens lokaler, förklarar Ulf Sjulander, tillförordnad utbildningschef i Tierps kommun.

Både Erika Galle och Frida Wikander menar att åtgärden inte är någon långsiktig lösning utan bara skjuter frågan om en varaktig lösning på framtiden.

– Vi förstår att lokalproblemet inte är isolerat till Skärplinge. Men det är viktigt att lyfta och uppmärksamma att både tätort och landsort borde få del av den kommunala utvecklingen, menar Erika Galle. 

Ulf Sjulander säger att han har förståelse för reaktionerna kring informationshanteringen.

– När det gäller förskolan i Skärplinge är det en process som pågått under en längre tid. Vi har valt att hantera frågan på det här sättet och redovisa vad som gäller när allt är klart och vi varit säkra på att det varit möjligt att genomföra de lokalanpassningar som behövs.

Från kommunens sida är man medveten om lokalproblematiken. 

– Det finns ett behov av nya förskolor, men det är en lång process. Parallellt med det arbetet måste vi hitta lösningar som kortsiktigt löser de problem vi har, säger Ulf Sjulander.

Karta: Skärplinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!