Seglarfamiljen kastar loss igen

Semester är lika med vågor, vind och vatten för tvåbarnsfamiljen Theelke. Men första anhalten på den tre veckor långa seglingen blir som vanligt Gröna Lund.

Här är familjen Theelkes vardagsrum och kök. Dessutom förvandlas sittplatserna till sängar till de vuxna nattetid. Ella och Markus skulle gärna ha en större båt, för lite trångt blir det, tycker de.

Här är familjen Theelkes vardagsrum och kök. Dessutom förvandlas sittplatserna till sängar till de vuxna nattetid. Ella och Markus skulle gärna ha en större båt, för lite trångt blir det, tycker de.

Foto: Staffan Claesson

Skarholmen2019-07-15 13:00

Att vara en seglarfamilj rymmer både fördelar och nackdelar. På minuskontot kan läggas att privatlivet blir minimalt och att det är trångt, vilket fordrar ordning och ständig undanplockning. En semester på en segelbåt blir av förklarliga skäl också väldigt väderberoende. Förväntningarna på vad som ska hinnas med och upplevas bör därför inte vara för höga.

Lite otippat varnar familjen Theelke i Uppsala för att den som har spindelfobi kan få det jobbigt.

– Ja, en nackdel är att det finns så många korsspindlar, säger 15-årige Markus.

Barnen antyder också att de hamnar som erbjuder wifi-anslutning är extra populära. Dessutom har familjen en tv i båten, men ingen tv-antenn, så det finns på önskelistan.

Familjen Theelke bor i Vänge strax öster om Uppsala och består av mamma Anna-Karin, 50 år, pappa Leif, 55, och barnen Markus, 15 och Ella, 11. Dessutom kan väl Ellas dvärghamster Codjo räknas in, eftersom hon blir en femte besättningsmedlem på årets semestersegling om någon vecka.

Vi har slagit oss ner i sittbrunnen i familjens gula segelbåt, en av hundratals segelfarkostar vid Skarholmens staketinstängda bryggor. Just i dag är det vindstilla och uselt seglarväder. Vi sitter i Nikita, en Murena 30 som är svenskbyggd på 1980-talet och drygt nio meter lång. Jämfört med de andra båtarna – nästan samtliga vita – på USS (Upsala segelsällskap) bryggor är den något mindre, men Leif och Anna-Karin är nöjda, även om de gärna av praktiska skäl skulle vilja ha en något större seglare.

Att det finns fler fördelar än nackdelar med ge sig ut på en semestersegling i några veckor är familjen Theelke i stort eniga om. Naturupplevelsen, frihetskänslan och alla familjemysiga kvällar tillsammans räcker långt.

I båten finns kylskåp, spis och ugn (dock ingen mikrovågsugn), samt toalett. Handla mat och annat som behövs brukar de göra ungefär var fjärde dag.

Ella tycker inte längre att det är obehagligt när det blåser på. Hon säger att hon numera gillar när det är stora vågor. Pappa Leif, som är den av föräldrarna som vuxit upp i en seglarfamilj, tycker att den stora fördelen med segelsemester är att det är avkopplande och att allt går i en lugnare takt.

– Vi brukar märka på barnen att de tycker att det är rätt okej när familjen bor lite trångt så här. Man kan mysa lite på kvällen och titta på en film eller så, säger han.

Anna-Karin Theelke kan beskrivas som en tidigare landkrabba som via segelflygsintresse och en segelfrälst man till slut bestämde sig för att prova på båtlivet.

– Leif hade tjatat i flera år, men jag var inte ett dugg intresserad. Men för fem år sedan frågade en kollega om jag ville hänga med på en prova på-dag. Och det var ju ganska kul, skrattar hon.

Maken fortsatte att diskret lobba för att de skulle köpa sig en segelbåt och hösten 2013 var köpet av Nikita i hamn.

Fem år senare är Anna-Karin Theelke segelbiten som få. Hon har gått flera kurser och utvecklingen har varit spikrak uppåt, det har faktiskt gått så bra att hon börjat tävla i allsvenskan. Några dagar efter att vi träffas ska hon delta i SM för så kallade IF-båtar på Ekoln.

Familjen suckar lite och Anna-Karin medger att hon är borta lite väl mycket. Leif säger att det här året är speciellt. Hans 50-årspresent till sin fru var att sköta all markservice för att hon skulle kunna segla så mycket hon ville.

Den segeldröm som familjen Theelke delar med många andra är att lägga till vid en skärgårdsö en ljum sommarkväll, gärna som ensam båt. Allt är tyst och lugnt och det enda som hörs är fågellivet och vågskvalpet.

– Jämfört med att åka på bilsemester så sitter man inte instängd i en bil, man är utomhus och kan ändå komma hur långt som helst, säger Anna-Karin.

Men det är inte alltid bara naturupplevelser som väntar, möjligheten finns att lägga till vid traditionella sommarattraktioner. Här är det tydligt att barnen varit inblandade i årets än så länge ganska lösa semesterplanering som är tänkt att undersöka Mälaren inomskärs.

– Vi ska till Gröna Lund och Tom Tits i Södertälje. Annars följer jag inte med! säger Ella bestämt.

Andra ställen i Mälaren som ingår i planerna under den tre veckor långa segelturen är "actionbadet" Kokpunkten i Västerås – som lär ha en spektakulär vattenrutschbana, vikingastaden Birka och Mariefred.

– Men vi har inte så mycket måsten när vi seglar. Vi brukar ha en idé om vart vi ska men sedan blir det lite som det blir, säger Anna-Karin.

Sverige och fritidsbåtar

Sverige är ett av världens mest fritidsbåttäta länder. Antalet vuxna personer per fritidsbåt är cirka tretton i vårt land. Endast våra nordiska grannar Norge och Finland uppvisar en liknande båttäthet, 7,7 respektive 8 personer/fritidsbåt. Som jämförelse går det 25 personer/fritidsbåt i USA, 33 i Holland, 124 i Frankrike, 236 i Spanien.

En tredjedel av Sveriges vuxna befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong.

Båtklubbar vid Skarholmen: Ekolns segelklubb (ESK), Upsala segelsällskap (USS), Upsala motorbåtsällskap (UMS) och Uppsala kanotförening (UKF) som ligger närmare Lyssnaängsbadet.

Källor: USS, Sweboat, båtbranschens riksförbund, ICOMIA, Folkmängd/antal fritidsbåtar, 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!