I korsningen Börjegatan–Ringgatan ligger en hög med glassplitter på marken nedanför en reklampelare. Glashögen är vad som återstår av den ruta som tidigare täckt pelarens reklamskylt.
På andra sidan gatukorsningen har ytterligare en reklampelare vandaliserats på samma vis. Längs Tiundagatan, ett par hundra meter därifrån, har glasen slagits sönder vid två reklamskyltar och vid tvärgatan Sankt Johannesgatan syns spår av liknande förstörelselusta.
Av allt att döma har någon eller några gått systematiskt fram. I hela Uppsala rör det sig om ett fyrtiotal platser där reklamskyltar i olika delar av stan slagits sönder någon gång under jul- och nyårshelgerna. Såväl fristående pelare som busskurer med reklamplatser har förstörts.
– Det har blivit så vanligt med sådan här vandalisering att jag nästan slutat reagera. De borde byta ut glasrutorna mot plast så att inte hundar och cyklister drabbas av glassplittret, tycker Torkel Svensson Hagström som bor på Rackarberget, ett av de områden som råkat ut för vandaliseringen.
Reparationskostnaderna kommer att betalas av det drabbade reklamföretaget och dess försäkringsbolag.
Enligt Dennis Andersson vid företaget JCDecaux, som äger de skadade reklamplatserna, är det vanligt att Uppsala drabbas.
– Om det efter en helg har varit tre incidenter med glaskross i Stockholm brukar det vara dubbelt så många fall i Uppsala trots betydligt färre reklamplatser där. Även jämfört med Göteborg och Malmö har vi större problem med detta i Uppsala.
Orsaken vet inte Dennis Andersson men berättar att det för cirka fyra år sedan ska ha funnits personer som i organiserad form gick till attack mot företagets egendom i Uppsala. Gruppen ska ha sprejat slagord som "Stoppa reklamen" på annonsplatser och även satt eld på tre av företagets bilar i Uppsala.
På frågan varför JCDecaux inte byter ut reklamskyltarnas glas mot plast för att minska skadorna säger Dennis Andersson att det inte är något fungerande alternativ.
– Vi har gjort det på extremt utsatta ställen men plasten blir väldigt ful om den repas.
Brottsstatistiken ger inte belägg för att anmälningar om skadegörelse skulle vara vanligare i Uppsala än i resten av riket. Under de senaste sex åren har det tvärtom gjorts 26 procent fler anmälningar om skadegörelse i Sverige som helhet jämfört med i Uppsala, utslaget per invånare.