Nu ska det bli renare i fler stadsdelar

Uppsala kommuns satsning på en renare stad har fått stor effekt i city och i Gottsunda. Nu ska extrastädningen utökas till fler stadsdelar.

Fimpar är det vanligaste skräpet, enligt de skräpmätningar som varje år görs i centrala Uppsala.

Fimpar är det vanligaste skräpet, enligt de skräpmätningar som varje år görs i centrala Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Skadegörelse2018-11-22 07:00

De senaste åren har antalet skräp i centrala Uppsala minskat drastiskt. I årets skräpmätning, som genomfördes under sommaren, uppmättes 1,33 skräp per 10 kvadratmeter. Det kan jämföras med bottenåret 2015, då siffran var hela 8,97 skräp.

– Det var då som kommunen insåg att man behövde göra något, säger Sofia Hellström, som är projektledare för minskad nedskräpning i Uppsala kommun.

Uppsala kommun har sedan dess investerat i större och bättre soptunnor och genomfört aktiviteter för att göra folk mer medvetna. Men framför allt städas centrum oftare: på somrarna och efter stora evenemang lejer man in skol- och idrottsungdomar för extrastäd och sedan i våras finns särskilda så kallade stadsvärdar med uppgift att hålla ordning och plocka skräp. Stadsvärdarna finns inte bara i centrum, utan också i Gottsunda.

– Stadsvärdarna är ett projekt som vi haft på prov. Testet har varit så lyckat att det nu ska utökas till fler områden i Uppsala, säger Sofia Hellström.

Stadsvärdarna är ett arbetsmarknadsprojekt för nyanlända och långtidsarbetslösa, som främst finansieras med statliga medel. I dag finns 27 stadsvärdar – 15 i centrum och 8 i Gottsunda. Nu planerar kommunen för ytterligare ett 70-tal stadsvärdar och att under våren utvidga satsningen till Gränby, Stenhagen, Löten och Sävja. Stadsvärdarna ska också börja jobba på helgerna.

– Frågar du mig är det definitivt en samhällsvinst. Stan blir renare samtidigt som stadsvärdarna får en bra inblick i arbetsmarknaden. Sedan är tanken också att stadsvärdarna skapar trygghet genom sin närvaro. I deras uppgifter ingår bland annat att vägleda människor som letar efter busshållplatsen eller liknande, säger Per-Rickard Rönnberg, enhetschef på Uppsala kommuns renhållningsavdelning.

Gottsunda är, enligt den trygghetsundersökning som Uppsala kommun genomförde årsskiftet 2017/2018, en av de mest skräpiga stadsdelarna i Uppsala. Att göra stadsdelen renare och därmed också tryggare är en del av den handlingsplan för Gottsunda/Valsätra som politikerna klubbat.

– Det har blivit mycket renare i Gottsunda sedan stadsvärdarna kom dit i våras. Förutom att de plockar skräp tycker vi också se en tendens till att folk börjar bry sig på ett annat sätt. Är det rent drar sig folk mer för att skräpa ner, säger Per-Rickard Rönnberg.

Den typ av skräpmätningar som utförs årligen i centrala Uppsala görs inte i några bostadsområden. Mätningarna visar att fimpar är det vanligaste skräpet, följt av snus. Därefter kommer plast i olika former. Sedan 2011 kan man få böter om man slänger skräp som förpackningar eller burkar på gatan eller i naturen. Det är dock ytterst sällan sådana böter delas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!