Wills nos är lössens värsta fiende

Labradoren Will gillar att jobba med nosen. Så mycket att matte Therese Wiklund utbildat honom till lushund.

Freeze! Det tar bara några sekunder av sniffande i hotellrummet innanWill stelnar och markerar för de vägglöss som Therese gömt under madrassen.

Freeze! Det tar bara några sekunder av sniffande i hotellrummet innanWill stelnar och markerar för de vägglöss som Therese gömt under madrassen.

Foto: Maria Hedenlund

Skadedjur2019-01-17 20:50

Fyraåriga Will spårar upp vägglöss för att skadedjursbekämpare ska kunna sanera bostäder från de små krypen.

Vägglöss är ett växande problem i många länder, bland annat Sverige, till stor del beroende på våra ändrade resvanor.

– Efterfrågan på bekämpning av vägglöss har ökat och enligt miljöbalken är fastighetsägare skyldiga att hålla fastigheten fri från skadedjur, säger Therese Wiklund, som är utbildad kemist och miljö- och hälsoskyddsinspektör men nu har sagt upp sig från sitt fasta arbete för att satsa helt på sitt företag NäsVis där hon jobbar med specialsök med sina hundar.

Lite var det slumpen som förde dem in på vägglusbanan. Therese ville jobba med sin hund men Will, som är en jaktlabrador, tyckte inte att apportering var speciellt kul.

– Men han gillade att lukta och jag hade läst om instruktören Tina Krulle Ringfors och hennes sökhundar. Och istället för att bara göra en fritidssysselsättning av det bestämde jag mig för att gå 'all in', säger Therese.

I över ett år har Will utbildats hos Tina Krulle Ringfors, vid TKR Detection Dog Center i Norrköping, som jobbar med specialsökhundar. TKR är det första utbildningscentret i Sverige som certifierats av The Bed Bug Foundation, en oberoende europeisk organisation som verkar för att sprida information och utbilda i frågor kring vägglöss.

– För mej var det viktigt att välja en certifierad utbildning, det ger mig en garanti att instruktören har en omfattande utbildning för att kunna föra kunskapen vidare, säger Therese.

Under utbildningen får hunden lära sig att skilja på doften från döda och levande löss och att söka i olika miljöer och med olika störningsmoment, exempelvis andra husdjur.

I december fick Will sitt certifikat som vägglushund och har redan utfört sitt första jobb, på Kompassen i Enköping i hotellets förebyggande arbete mot skadedjur. Inte en lus fanns dock att upptäcka där så långt nosen nådde.

Vi följer med Will till ett av hotellrummen för att se hur lus-sökningen går till.

Therese kontrollerar rummet så inget finns där som Will kan skada sig på. Sen får han order om att söka och nosen börjar ivrigt och ljudligt sniffa över alla ytor. Det tar inte många sekunder innan han hittar det lilla provrör, en vial, med löss i som Therese har gömt under en madrass.

Hemma hos Therese finns även unga labradoren Myra som också ska bli en vägglushund samt sexåriga Freia som troligen ska bli mögelhund.

– Jag har pratat med hotell och det finns en efterfrågan på mögelsökning så jag tänkte ge Freia en chans att prova det, säger Therese.

Vägglöss

Antalet saneringar av vägglöss i Sverige har ökat med 45 procent på tre år enligt företaget Anticimex. År 2014 gjorde Anticimex 11 988 saneringar i landet, år 2017 gjordes 17 397 saneringar.

Lössen bosätter sig gärna i springor i sängbottnar eller i möbler. Vägglöss är blodsugande och kommer fram nattetid. Vanliga symptom på lusbett är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp.

För att bli av med vägglöss måste professionell yrkeshjälp anlitas.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!