Tidningen Vårdfokus har tagit fram siffror från 18 av landets 21 landsting som visar hur många sjuksköterskor som lämnat landstinget helt under de senaste åren. Statistiken visar att Uppsala läns landsting ligger i toppskiktet.
Fram till november förra året lämnade 15,2 procent av sjuksköterskorna, inklusive pensionsavgångar.
– Det här var inget nytt för oss. Så här höga tal har vi haft under flera år. Problemet är att sjukhusledningen och politikerna inte har gjort något. Man tar inte problemen på allvar, säger Christine Lindkvist, huvudskyddsombud vid Vårdförbundet.
Ett av problemen anser hon vara för låg bemanning som leder till hög arbetsbelastning.
I och med att så många slutar hela tiden så måste nya sköterskor läras upp, som sedan upptäcker att trycket är så högt så de inte orkar med att jobba heltid.
– Då har de att välja på att gå ner i tid, jobba vidare tills de blir sjukskrivna eller att söka sig någon annan stans. För landstinget blir den en spiral nedåt, ett moment 22 som bara blir värre, säger Christine Lindkvist.
Bristen på sjuksköterskor gör att sjukvården inte kan ta hand om alla patienter.
Vissa, som egentligen skulle behöva vara kvar och få vård på sjukhuset, skickas hem.
Totalt sett så ger det sjukare patienter och det ökar arbetsbelastningen ytterligare.
– På vissa vårdavdelningar finns knappt några erfarna sjuksköterskor kvar. Men varken sjukhusledningen eller politikerna lyssnar på sjuksköterskorna. Vi får inget gehör när vi berättar om vår arbetssituation, säger Christine Lindkvist.
Många andra landsting har väl likartade problem?
– Situationen är likartad överallt men vi upplever att det finns en stark hierarki och konservatism här. Det tar tid att förända hierarkier Men man måste gå till grunden och se över sjuksköterskornas arbetssituation för att komma till rätta med problemen, säger Christine Lindkvist.
Regionrådet Vivianne Macdisi (S) ska analysera siffrorna tillsammans med Akademiska sjukhusets personalavdelning men anser att hög personalomsättning är oroande.
– Kontinuitet och erfarenhet är viktigt för att verksamheten ska fungera bra. Om vi har en oönskad personalomsättning som beror på missnöje är det ett misslyckande, säger hon.
Enligt Macdisi har landstingsledningen börjat titta närmare på orsakerna till personalomsättningen.
– Vi måste säkerställa att vi har en bra arbetsmiljö så att personalen vill stanna, säger hon.
Till Vårdfokus säger Akademiska sjukhusets personalchef Lena Hadad att hon inte känner igen sig i siffrorna och att omsättning på sjuksköterskor legat runt tio procent de senaste åren.
Om det är bra eller dåligt anser hon kräver en djupare analys.