”Lyssna på sjuksköterskornas idéer"

Sjuksköterskan Josefin Wiking, som kommer ifrån Uppsala, har skrivit romanen ”På egna ben”. Hon vill berätta hur det är att vara sjuksköterska, om varför nyutexaminerade slutar och vad som skulle få dem att stanna kvar på de stora sjukhusen. Boken har hon skickat till 28 politiker och andra med makt inom svensk sjukvård.

”Vi har ingen sjuksköterskebrist i Sverige men vi har en personalkris” säger Josefin Wiking.

”Vi har ingen sjuksköterskebrist i Sverige men vi har en personalkris” säger Josefin Wiking.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Sjuksköterskor2019-01-05 19:00

Varför skrev du ”På egna ben”?

– Jag var mammaledig med mitt första barn och tänkte på hur viktiga sjuksköterskor är, men också att folk inte vet vad vi gör. På grund av sekretessen måste vi alltid tänka oss för innan vi berättar något om våra jobb. Med romanen vill jag skapa förståelse vad yrket handlar om.

Vad gör sjuksköterskor?

– Bland mycket annat är de navet på ett sjukhus. De har projektledarroll men ska samtidigt utföra en massa andra patientnära uppgifter som ingen annan än de gör. Vi sjuksköterskor ses ofta som justa tjejer, snälla och trevliga. Men den bilden är så förenklad och förminskar vår kompetens. Just nu ersätter man oss med underläkare på vissa sjukhus där det saknas sjuksköterskor.

Klarar inte underläkare en sjuksköterskas arbetsuppgifter?

– Nej, underläkare har inte samma yrkeskunskap helt enkelt. Exempelvis har de inte samma omfattande omvårdnadskompetens och kunskap om läkemedelshantering. Kunskapsbristen riskerar att gå ut över patienterna; ett flertal studier visar att ju färre sjuksköterskor det finns på ett sjukhus, desto högre blir dödstalen och vårdskadorna.

Berätta om din bok?

– Den skildrar en nyutexaminerad sjuksköterska, Sofia, och hennes första möte med sjukvården, genom arbetet på akutvårdsavdelningen. Miljöbeskrivningarna är till stor del hämtade från Uppsala.

Blev jobbet som Sofia tänkt sig?

– Hon känner glädje över att hjälpa patienterna men också stress, kraven är mycket högre än hon hade föreställt sig. Bland nyutexaminerade är det många som slutar. Vårdförbundet har gjort en undersökning som visar att 30 procent av sjuksköterskorna övervägde att sluta efter två år i yrket. Samvetsstress är vanligt bland dem. Vi har ingen sjuksköterskebrist i Sverige men vi har en personalkris.

Varför slutar så många nyutexaminerade?

– Sjuksköterskor är inte bara ett par händer; de flesta är mycket ambitiösa och vill göra sitt yttersta. Patienterna som är inlagda numera är väldigt sjuka, ofta multisjuka. På akutvårdsavdelningar kan alla patienter vara utbytta från ett arbetspass till nästa. Flödet av patienter och kortare vårdtider gör att sjuksköterskorna får nya patienter att sätta sig in i hela tiden. Det skapar hårt tryck på personalen.

Sofia möts av en gammaldags hierarki, med en jourläkare som gör som han behagar och knappt är anträffbar när han behövs. Finns sådana hierarkier fortfarande kvar inom vården?

– Ja, på många ställen och det är sjuksköterskorna som ska ha koll på både läkare och undersköterskor. Fast den unga generationens sjuksköterskor köper inte att bli hunsade av gamla överläkare.

Är det dålig organisation som gör att sjuksköterskor slutar?

– Organisationer som innebär att sjuksköterskor får täcka upp åt alla håll är ett av problemen. När bemanningen är låg tvingas sjuksköterskor prioritera bort sina egna arbetsuppgifter för att få allt annat att klaffa. På nätforum läser jag om sjuksköterskor som oroar sig för att begå misstag, de anser att arbetsvillkoren äventyrar deras legitimation.

Vad behöver förändras för att sjuksköterskor ska stanna?

– De måste få lediga dagar i kompensation för att jobba röda dagar. Ob räcker inte. Sjuksköterskor måste få rimlig återhämtning, på arbetspassen finns ju ingen chans till avspänning. De måste ses som individer och få använda och utveckla sina kompetenser och ska inte behöva släcka bränder åt andra. Nyutbildade bör få handledning av erfarna för att få en chans att sätta sig in i jobbet.

Har du mer förslag?

– Absolut! Ledningen bör se till långsiktiga åtgärder. Genom att kolla hur avdelningar – där personalen stannat länge – fungerar, kan de lära sig om bra ledarskap. Sjuksköterskor har ofta många idéer om förändringar och förbättringar som inte tas tillvara. Lyssna på deras förslag!

Josefin Wiking

Yrke: Sjuksköterska.

Yrkesbakgrund: Som sjuksköterska arbetat inom palliativ vård och akutsjukvård i Sverige samt med koleraförebyggande arbete i Haiti. Även arbetat som lärare på sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets högskola och som studentsamordnare på Karolinska.

Blev sjuksköterska för att: Göra något gott för andra och få ha ett meningsfullt och utvecklande jobb

Jobbar på: Karolinska Universitetssjukhuset

Kämpar för att: Människor ska få den vård de har rätt till

Familj: Gift med Mikael och har två söner, Teodor, 5 år och Jonatan, 4 månader.

Bor: I Stockholm, uppväxt i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!