Ger löfte om ökad bemanning

Sjuksköterskornas grundbemanning ska öka för att minska personalomsättningen. Parallellt ska Region Uppsala jobba mer med chefsutveckling.

Förhandlar. Bertil Kinnunen (S) vill öka grundbemanningen förhandlingsvägen.

Förhandlar. Bertil Kinnunen (S) vill öka grundbemanningen förhandlingsvägen.

Foto:

Sjuksköterskor2017-01-09 18:13

Enligt Bertil Kinnunen (S) som är ordförande i personalutskottet i Region Uppsala, tidigare landstinget, ska bemanningsfrågorna lösas inom den nya arbetstidsmodell som SKL och Vårdförbundet kom överens om i det centrala avtalet för 2016.

– Nu håller vi på med lokala förhandlingar om det. Ett av målen är att kunna öka sjuksköterskornas grundbemanning. Exakt hur kan jag inte säga eftersom förhandlingarna pågår, säger han.

Under måndagen redovisade UNT uppgifter tidningen Vårdfokus som visar att Region Uppsala ligger i landets toppskikt när det gäller personalomsättning för sjuksköterskor. Hela 15,2 procent av sjuksköterskorna, inklusive pensionsavgångar, lämnade Region Uppsala till och med november 2016. Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskorna, var mycket kritiskt till regionens personalpolitik.

Bertil Kinnunen gick igenom siffrorna under måndagen och kan konstatera att hela bilden inte är klar för 2016. Det blir den först om en månad. Siffrorna för 2015 visar dock att Region Uppsala hade en personalomsättning på 12,1 procent. Av dem var två procent pensionsavgångar.

– Troligtvis har vi haft en ökning under 2016. Det är allvarligt. Men vi lever i en situation där det finns en alternativ arbetsmarknad för sjuksköterskor. De kan arbeta både inom privat sektor och pendla till andra landsting.

När kommer ni att ha fått ner personalomsättningen?

– Det är väldigt svårt att säga. Så länge vi kan rekrytera personal så att det täcker de avgångar vi har och vi klarar vårdbehovet så klara vi också försörjningen. Men det kostar oss pengar att ständigt rekrytera och skola in ny personal. Ambitionen är att minska den, säger Bertil Kinnunen.

Vårdförbundets kritik om att många sjuksköterskor känner att ledningen inte lyssnar på dem, tycker han är allvarlig.

– Det ser nog olika ut på olika avdelningar och upplevs olika av olika personer. Men det är allvarligt nog att sjuksköterskor upplever att de inte blir lyssnade på.

Hur ska ni komma åt problemet?

– Vi måste jobba mer aktivt med chefsfrågorna så att de känner att deras chefer lyssnar på dem. Vi har ju olika chefsutbildningsprogram för det.

Enligt Bertil Kinnunen ingår det i Region Uppsalas samlade kompetensförsörjningsprocess som innehåller utvecklingsprogram för chefer och andra anställda. Processen ska hindra personalflykt och göra Region Uppsala mer attraktiv som arbetsgivare. De sjuksköterskor som nyrekryteras får exempelvis 20 procent av arbetstiden vikt för introduktion under det första anställningsåret.

– Vi satar också på att leta personal bland de nyanlända som kommer till Uppsala och så har vi börjat genomföra samtal med de sjuksköterskor som slutar för att få reda på vad de är missnöjda med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!