Den 10 september uppmärksammas den internationella suicidpreventiva dagen runt om i världen; en dag som sätter arbetet med att förhindra självmord på agendan och som lanserats av världshälsoorganisationen WHO.
I Uppsala kommer aktiviteter att ordnas för femte året i rad och det var Elisabeth Lindström från Gimo som drog i gång dessa.
– Vår son David dog för åtta år sedan och för mig är det viktigt att synliggöra de här frågorna. Självmord har varit så tabubelagt, trots att det varje år är omkring 1 500 människor i Sverige som inte finner någon annan utväg än att ta sina liv, säger hon.
Ljuständning är det som binder samman evenemangen i världen och ljus kommer också att tändas i Uppsala. Närmare bestämt vid lycksalighetens ö i Uppsalas stadspark.
– Vi börjar med sång, musik och dikter samt tänder ljus i Helga Trefaldighets kyrka kl 19.00 och sedan går vi tillsammans till stadsparken, säger Elisabeth Lindström.
Hon är aktiv i SPES, riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, och tillsammans med organisationerna Balans och Hjärnkoll – som båda arbetar för att sprida kunskap och förståelse kring psykisk ohälsa – står de bakom aktiviteterna i Uppsala.
– I Uppsala län är det ungefär 50 personer som begår självmord varje år. Vi brukar därför tända så många ljus och vi uppmanar alla som kommer att själva ta med sig ett gravljus.
Fyra dagar senare, den 14 september, kommer SPES, Balans och Hjärnkoll också att medverka under Kulturnatten.
– Andra året vi medverkade i den internationella suicidpreventiva dagen sammanföll de två dagarna med varann och då valde vi att ordna en aktivitet i Linnéträdgårdens orangeri. Det föll väl ut och därför har vi fortsatt, så det blir fjärde gången vi är med i år och vi börjar kl 19.15.
Alla inblandade arbetar ideellt i sina respektive organisationer och Elisabeth Lindström hoppas att deras utåtriktade arbete, förutom att öka upplysningen kring självmord och hur dessa kan förhindras, också ska få större utrymme på den politiska spelplanen.
– Det sker ett självmord var sjätte timme här i landet och vartenda ett av dem är en tragedi. Därför måste vi bli sedda och vårt arbete få ekonomiskt stöd, så att vi kan fortsätta med våra samtalsgrupper och annan stödverksamhet för drabbade, säger Elisabeth Lindström.