Från stranden nedanför Marielunds tågstation syns att den lilla holmen mitt i sjön Trehörningen är full med lekande barn. Ännu fler simmar runtomkring. Saga Korkman Westling som ror oss till Tärnholmen har en t - tröja från förra årets 90 - årsjubileum för simundervisningen på Tärnholmen. I båten sitter också Magdalena Thoor med barnen Felicia Thoor, 12, och Benjamin Thoor, 9.
– Vi hoppas ta simborgarmärket, säger Benjamin Thoor.
Framme på holmen dröjer det inte länge innan båda barnen är i vattnet. Soliga somrar som denna är både simskolan för mindre barn och märkestagningen för simkunniga i alla åldrar särskilt välbesökta. I år är deltagarna omkring 300, berättar Madelene Larsson, simskoleansvarig på Marielunds simsällskap.
– Det är en stor fördel att lära sig simma och rädda liv i naturlig miljö. De flesta olyckor sker inte i bassänger. På det här sättet blir man van vid vågor, väder och vind.
Oavsett simkunnighet menar hon att man aldrig ska lämna små barn utan uppsikt när de badar. Kan de inte simma måste man ha blicken på dem hela tiden. Det är extra bra om man som vuxen är med i vattnet och engagerar sig.
– För att åka och bada själv med kompisar tycker jag att man åtminstone bör vara tolv - tretton år, säger Madelene Larsson.
Enligt Svenska Livräddningssällskapet drunknade 61 personer under första halvan av 2016, vilket kan jämföras med 40 motsvarande tidsperiod 2015. Statistiskt brukar flest drunkningsolyckor ske i juli. Bara den gångna helgen har det rapporterats om tre personer som omkommit genom drunkning. Alkohol, avsaknad av flytväst vid båtturer och bristfällig simkunnighet är de vanligaste bakomliggande orsakerna till drunkningstillbud, säger Anders Wernesten, säkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet.
– I simkunnighetsstatistiken ligger Sverige bra till internationellt men det har skett en minskning sedan tidigt 1990 - tal, och vi ser stor ojämlikhet mellan olika bostadsområden. Sent 80 - tal kunde nästan alla högstadieelever simma. Nu är siffran nere i 30 procent på en del skolor, främst i områden med låga inkomster och många nyanlända.
Sedan 2011 är det ett krav att kunna simma 200 meter för att få godkänt i idrott och hälsa, men enligt Anders Wernesten testar många skolor aldrig eleverna utan frågar bara om de kan.
– Simundervisning tar tid och resurser, men jag har ingen förståelse för att man prioriterar bort det. Simma är en av de absolut viktigaste sakerna att kunna.
I Svenska Livräddningssällskapets simkunnighetsundersökning från 2014 låg Uppsala län på riksgenomsnittet: 78 procent uppgav att de skulle klara att falla i vattnet, få huvudet under ytan, och efter att åter tagit sig till ytan simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim. 13 procent svarade nej och 9 att de inte visste. Män ansåg i högre grad att de simmade tillräckligt bra.
– Samtidigt är män kraftigt överrepresenterade i drunkningsstatistiken, så många överskattar nog sina kunskaper. Vi behöver en nationell plan för ökad simkunnighet .
Elvaåringarna Filippa Lindberg och Sigrid Bittner får inte bara värdefulla kunskaper på Tärnholmen - det som gjort att de återkommit år efter år sedan de lärde sig simma är att de har så roligt. I år satsar båda på magistermärken.
– Det bästa är att träffa alla kompisar, tycker Filippa Lindberg.