Sigtuna vill språktesta anställda inom äldreomsorgen

Under pandemin upptäcktes flera brister hos äldreomsorgen kring det svenska språket inom äldrevården. Nu har Sigtuna kommun enigt beslutat att språktesta samtliga anställda inom äldreomsorgen i Sigtuna. För den som inte klarar testet väntas åtgärder.

Kerstin Eriksson (KD) är ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Kerstin Eriksson (KD) är ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Foto: Sigtuna kommun

Sigtuna2022-03-29 06:56

Under förra veckan ska samtliga anställda inom äldreomsorgen i Sigtuna kommun testa sina språkkunskaper på Kunskapens hus.

Språktestet är en utveckling av det test som görs inom SFI, svenska för invandrare, och innehåller läs-, skriv- och hörförståelse samt en muntlig del. 

– Det finns flera orsaker till varför vi fattat det här beslutet. I dag finns det ett behov att förbättra språkkunskaperna hos de anställda på äldreboendena i Sigtuna kommun. Testet görs för att öka kvaliteten och tryggheten för de äldre men även för att hjälpa personalen, säger Kerstin Eriksson (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Tanken är även att kommunen i samband med nya rekryteringar inom äldreomsorgen kommer att språktesta slutkandidaterna. Men hur stort problemet med bristande språkkunskaper är har Kerstin Eriksson inte någon uppfattning om.

– Det är ett rent generellt problem som vi har sett men inget fall har kommit till min kännedom, säger hon.

Hon hänvisar däremot till Coronakommissionens rapport och deras beslut. På kommunens hemsida skriver de i ett pressmeddelande att personal som arbetar inom äldreomsorgen generellt behöver bli bättre på svenska.

"Språket är viktigt för att förstå instruktioner, både muntliga och skriftliga samt för att säkerställa patient- och brukarsäkerheten. Det slog Coronakommissionen fast, och pekade på språkförbistringar som en av orsakerna till den stora smittspridningen av covid-19 bland landets äldreboenden", skriver de i pressmeddelandet.

undefined
Under veckan ska samtliga som arbetar inom äldreomsorgen i Sigtuna kommun genomgå ett språktest.

Tanken är inte att de som inte klarar testet ska bli av med jobbet, utan i stället ska åtgärder sättas in. Efter testen skapas en handlingsplan för varje enskild medarbetare som har behov av mer stöd i det svenska språket. Målet är att alla ska uppnå minimikravet, det vill säga svenska motsvarande årskurs 9 för undersköterskor och gymnasienivå för legitimerad personal.

– Jag har inte exakt koll på vad högstadiekompetens innebär, men språktesterna har de här nivåerna. Men jag tror att detta är något som är standard, säger Kerstin Eriksson.

Vad händer om man inte vill gå utbildningen?

– Om man inte klarar det tar vi fram ett mål och gör en insats. Vi kan inte säga upp folk om de inte vill gå utbildningen, men jag räknar med att de anställda vill göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!