Vikingarännet i kajak
Nu är det dags att byta ut skridskorna mot en paddel. I slutet av juni är det nämligen premiär för ett nytt motionsevenemang som heter Vikingapaddlingen, en parallell till Vikingarännet.
Foto:
Arrangörerna hoppas på att inom några år få ihop många båtar till sitt arrangemang. Man välkomnar alla entusiaster, såväl motionärer som proffspaddlare.
- Starten går vid Skarholmen och målgången är i Sigtuna. Här kommer det att bli middag och vikingaaktiviteter. Här sker också utlottningen av priserna till dem som varit med. Bland annat kommer vi att lotta ut två kajaker, säger Mats von Wowern.
Han tror att de flesta deltagarna kommer att ha en egen kajak, men nämner att det också går att hyra kajaker vid Skarholmen i Uppsala och eventuellt från Friluftsfrämjandet.
Hur vältränad ska man vara för att kunna vara med?
- Det är ganska jobbigt att paddla jämfört med att åka skridskor och man måste träna lite i förväg för att få in tekniken, få muskler och kondition. Att vi inte kör hela Vikingarännets bana beror på att det skulle ta för lång tid, säger Mats von Wowern.
Men de företag, föreningar eller kompisgrupper som vill vara med har också möjlighet att ordna egna startplatser. I dagsläget ser det exempelvis ut att bli två startplatser närmare Stäket.
- Men man kan inte starta på andra sidan udden och gå i mål här i Sigtuna, utan varje bana måste vara minst 2,5 mil lång, säger Sofia af Geijerstam på Sigtuna Turism.
Mellan Skarholmen och Sigtuna är det drygt 3 mil. För vältränade tar den sträckan ungefär fyra timmar.
Vikingabyn som finns på plats under arrangemanget består av några av de personer som kommer att vara i Sigtunas vikingaby under sommaren. Och redan nu 29-31 maj arrangeras en stor vikingamarknad här med hantverk, kämpalekar, sång, musik, matlagning, långbågsskytte med mera. Det mesta är sådant som besökarna själva får prova på.
- Nytt för i år är att vikingabyn flyttar ner till en sjötomt vid strandpromenaden. Där kommer våra besökare också ha chans att prova på att ro ett av de två vikingaskeppen som finns här hela sommaren, säger Sofia Geijerstam.
Under torsdagen var fyra personer av de 50 "vikingarna" på plats för att förbereda säsongen. Silversmeden koordinatorn och "hövdingen" Puh Kockum berättar att de från början var ett kompisgäng som seglade runt i vikingaskepp om somrarna.
- Vårt intresse för att på ett seriöst sätt undersöka hur vikingarna levde är det som fortfarande håller ihop vår grupp, säger Puh Kockum.
En av de två vikingabåtar som turisterna kommer att få agera besättning på i sommar, var även med i inspelningen av Arn.
- Just att själva få vara med i besättningen på en vikingabåt är något som upplevs som mycket exotiskt av våra turister. Den vanligaste frågan vi får är "Where are the wikings?". Därför tycker vi att vikingabyn är ett jättebra komplement till Sigtuna museum, säger Sofia Geijerstam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!