Vårdhem kritiseras för låg bemanning
Märstahemmet, ett s k HVB-hem för placerade ungdomar, får kritik av länsstyrelsen i Stockholms län på en rad punkter.Vårdhemmet har för låg bemanning och kompetensen bland personalen är inte tillräcklig.
Märstahemmet bedriver behandling av omhändertagna pojkar mellan 12 och 18 år med psykoksociala problem i Herrestaberg. Vårdhemmet har sex platser, varav fem för behandling och en för akutplacering.
Saknades kompetens
När länsstyrelsen gjorde ett tillsynsbesök i våras upptäcktes en rad missförhållanden.
Märstahemmet hade då nyligen bytt ägare.
— Under det första året har man haft svårt att upprätthålla struktur och stabilitet i verksamheten. Det har inte funnits en kompetent arbetsledning eftersom man bytt föreståndare flera gånger och inte fått tag på någon med rätt utbildning och kompetens, säger Gunnel Hedman Wallin.
Vanligt problem
Länsstyrelsen konstaterar att personalen saknar både formell och adekvat utbildning. En i personalen talade svenska med viss svårighet och kunde inte uppge vad hon hade för befattning under tillsynsbesöket.
— Det är tyvärr vanligt att det är så på ungdomshem och det finns idag inga tydliga utbildningskrav för personalen, förutom när det gäller föreståndaren.
Märstahemmets behandlingsmetod kallas för miljöterapi.
— Det är ett luddigt begrepp. Dessutom saknar personalen dokumenterad utbildning i denna metod, säger Gunnel Hedman Wallin.
Bristande journalföring
Märstahemmets mål är att ge ungdomarna en positiv självkänsla och god sociala förmåga att fungera som individ såväl i grupp som i samhälle. Om det efterfrågas från den placerade kommunen, kan en psykologutredning genomföras på de intagna.
Under tillsynsbesöket upptäcktes brister i journalföringen och dokumentation av uppföljning av vården saknades. I en av journalerna saknades också en behandlingsplan.
Länsstyrelsen ger nu vårdhemmet möjlighet att komma tillrätta med bristerna och utveckla ett system för att utvärdera kvaliteten på verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!