Ända sedan 1970-talet har den vackra tegelfärgade fabriken invid småbåtshamnen Steninge marina stått tom och övergiven.
– Vi promenerade ofta förbi här med hunden och jag har många gånger tänkt att det är synd att ingen gör något i den här kulturhistoriskt intressanta byggnaden, säger Linda Hildebrand, som 1995 flyttade från Uppsala med sin make Per Hildebrand till en villa i Steninge.
När parets ena dotter Clara, 27, började arbeta i restaurangbranschen och träffade sin man kocken Sebastian Miller, 34, föll pusselbitarna på plats. Linda som är utbildad ekonom – men som under senare år har drivit byggföretag med sin bror och renoverat hus åt privatpersoner – förstod att familjen tillsammans skulle kunna få liv i den gamla fabriken igen.
– Steninge slottsby hade planer på att göra något här vid marinan och när jag la fram vår idé så fick vi med oss slottsherren, kanske mycket tack vare att han vet vilka vi är och litar på att vi kan fixa det här, säger Linda Hildebrand.
Förutom att familjen Hildebrand har bott i Steninge i många år, så har både Clara och Sebastian arbetat i restaurang Steninge bruk som ligger i den stora stenladan vid slottet – det var där de träffades för åtta år sedan. Sebastian har tidigare även varit kock på bland annat Tennstopet i Stockholm och Båthuset i Sigtuna stad, plus att paret har lagat middagar vid privata bjudningar i området.
Kommer ni inte att konkurrera med restaurangen i Stenladan nu?
– Nej, vi känner varandra väl och stöttar varandras olika koncept. Deras restaurang har öppet på dagtid och mer buffétänk. Vi kommer att ha fika, luncher och á la carte med bordsservering och ha vårt kök öppet till cirka klockan 21 på kvällarna. Vi blir ett komplement, inte konkurrenter, säger Sebastian Miller.
Dessutom är det tänkt att Steninge brygga ska fånga upp den båtturism som finns i norra Mälaren, samt privata evenemang som bröllop, konferenser, kalas, företagsevent och julbord. Här kommer också arrangeras mindre konstutställningar, quiz och konserter.
– Ja, vi har redan märkt ett intresse bland båtägare från Uppsalahållet. Det är ont om sådana här utflyktsmål med gästhamnsplatser i norra Mälaren, säger Clara Hildebrand som berättar att de i sina lokaler har byggt tvättstuga, dusch och toaletter åt de båtar som lägger till i Steninge marina.
Linda Hildebrand är lyrisk när hon visar runt i lokalerna som när familjen tog över stod utan uppvärmning, fungerande vatten eller avlopp.
– Här nere var ett stort stängt garage och för några månader sedan såg det ut som en utgrävningsplats när vi la ner rör under huset, säger hon och pekar ut över en stor restaurang med 50 sittplatser, bar och fönsterdörrar ut mot Mälaren.
På våning två är det lägre i tak och dessa 400 kvadratmeter är tänkta att bli en stor lounge där människor kan fika, umgås, ta med sig hunden, sitta och jobba eller spela biljard. Väggarna kommer att täckas med uppförstorade bilder och text om hur det såg ut och var i fabriken förr. Här kommer också att visas keramik från olika tidsepoker i Steninge bruks historia.
Byggnadens tredje våning är långt ifrån klar, men här planeras i en andra etapp åtta lyxiga hotellrum och en bröllopssvit. Även ett mindre spa med bubbelpool kan bli verklighet i framtiden.
Enligt ägarna har intresset för deras restaurang varit stort de första dagarna som de haft öppet. Till en början, innan allt är färdigbyggt, har de bara öppet under främst torsdag till söndag.
Men allt har inte gått på räls. Nyligen fick de avslag från länsstyrelsen på sin ansökan om att skapa en uteservering med rosenhäckar och vindskydd/pergola. Bakgrunden är reglerna om strandskydd för mark som är planlagd som hamn.
– Ja, det kändes jättetrist att få det beskedet när det nu har investerats så mycket för att öppna upp området för allmänheten. Tidigare var allt inhägnat och ingen kunde gå här vid vattnet. Men nu har nästan sommaren gått och vi får fokusera på vad vi kan göra inne i fabriken. Plus att vi ändå kan ha bord, stolar och krukor här utanför. Så länge allt är flyttbart är det tillåtet och förhoppningen är att detaljplanen ska ändras så att det i framtiden blir tillåtet även med en fast uteservering, säger Linda Hildebrand.