Vanligt med extraknäck för kommunanställda

Drygt 20 procent av kommunens anställda knäcker extra.En granskning som utförts av Komrev, visar att det är vanligt med bisysslor och engagemang i privata företag.

Sigtuna2004-10-12 00:00
— Resultatet är ungefär vad jag hade kunnat föreställa mig och inte särskilt anmärkningsvärt, säger Anders Callermo, personalchef i Sigtuna kommun.
´´Granskningen visar att omfattningen av bisysslor inte är att betrakta som ringa´´, skriver Komrev, kommunens folkvalda revisorer.
Komrev har därför uppmanat kommunstyrelsen att ta fram nya riktlinjer där det bland annat framgår att ansvarig chef måste informera om vilka regler som gäller.

Nyckelbefattningar
Annars finns risk för att personalen gör sig skyldiga till allt från mutbrott och bestickning till lojalitets- och konkurrensbrott. Att sitta på dubbla stolar kan också inverka hindrande på de ordinarie arbetsuppgifterna.
Av 401 personer i studien, hade 84 anställda engagemang i företag. Det avslöjades vid en kontroll mot Patent- och registreringsverkets aktiebolagsregister och handels- och föreningsregistret.
Siffrorna motsvarar drygt 20 procent av personerna i urvalet. Komrev valde ut personer med nyckelbefattningar och anställda med utbildning där sannolikheten för bisysslor bedömdes vara störst. Det handlar exempelvis om chefer, lärare, sjuksköterskor och arkitekter.

Sålde varor till kommunen
40 personer var enskilda näringsidkare. Tre personer satt som vd i ett aktiebolag. Fjorton personer var ledamot i ett aktiebolag, 17 personer var suppleant i ett aktiebolag och 26 personer var bolagsman i ett handelsbolag. Sex anställda satt som kommanditdelägare eller komplementär i ett kommanditbolag.
När kommunens leverantörsreskontra för år 2003 granskades, uppdagades också att sex företag, där anställda i kommunen har engagemang, har sålt varor och tjänster till kommunen för 76 000 kronor.
I ett av fallen, hade kommunen hyrt in personal från ett bemanningsföretag, där en kommunanställd sjuksköterska fanns med i handelsbolagets styrelse.

Tydlig policy
I granskningen fanns det dock inget som tydde på att anställda regelmässigt gjort beställningar till företag i vilka den anställde själv har intressen. Inte heller visade det sig att anställda själv attesterat fakturor från eget företag.
— Vi har haft en policy om bisysslor sedan 1996, den har nu uppdaterats och förtydligats. Ingen ska kunna hävda att man inte vet vilka regler som gäller, säger Anders Callermo.
Han uppger att samtliga personer som granskats får fortsätta med sina bisysslor.
— Deras verksamheter kolliderar inte med kommunens intressen och så länge de inte hindrar eller står i strid med vår verksamhet, är det okej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om