Det var under torsdagen som Polisens nationella operativa avdelning gick ut med informationen om att Valsta nu klassificeras som ett särskilt utsatt område.
– Polisen har i samverkan med kommunen och andra lokala aktörer som fastighetsägare medverkat i processen och för oss är det ingen överraskning. Lokalpolisen i Sollentuna har sett Valsta som ett riskområde med möjlig utveckling mot ett särskilt utsatt område under längre tid och prioriterat våra resurser utifrån det, säger Lotta Lundberg, som arbetar med processtöd i Sollentuna lokalpolisområde, där Sigtuna kommun ingår.
Hon berättar vidare att Valsta har hamnat på listan för att det finns en problematik med kriminalitet som grott där i många år. Det finns flera kriterier enligt Nationella operativa avdelningen som ska uppfyllas för att bli ett riskområde och några av dessa är att det i Valsta finns en öppen drogscen, en tystnadskultur som innebär att det är svårt att få målsägare att vittna och bidra till förundersökningar som ett exempel samt en territoriell kontroll som innebär att de lokala kriminella aktörerna har koll på sitt område och vilka eventuella andra kriminella som kommer dit. Hon berättar vidare att det ofta finns en känsla av övergivenhet i dessa området vilket gör samverkan mellan polis, näringsidkare, fastighetsägare, kommun och medborgare extra viktigt i arbetet med att vända utvecklingen.
– Att Valsta är med på listan nu kan ha att göra med att man inte förmedlat bilden av att det är ett utsatt område tidigare. Lägesbilden har kunnat förmedlas på ett tydligare sätt då den tagits fram i samverkan med framförallt Sigtuna kommun
Lundberg lyfter fram att Sigtuna kommun arbetar målinriktat. Hon menar att de har flera gemensamma samverkansforum som strävar mot samma mål.
– Det är ingen quickfix att vända en negativ utveckling i ett område. Det kräver en långsiktighet. Vi tycker att vi har nått positiva resultat. Vi har exempelvis fått bort personer ur den kriminella miljön i Valsta. Det är ett pågående arbete. Det finns en kraft i Valsta som är större än de kriminella krafterna. Det kommer krävas jobb. Men det ska bli spännande att se. Jag tror att det finns goda förutsättningar, säger Lundberg.
Sigtunas biträdande kommundirektör är inte förvånad över att de hamnat på listan.
– Vi är väl medvetna om problematiken i Valsta. Det var ingen överraskning och vi har samverkat med polisen om lägesbilden. Det är trist, ingen kommun vill ju vara på listan, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör på Sigtuna kommun.
Hon tror samtidigt att placeringen på listan är en bekräftelse på att man behöver fortsätta insatserna.
– Vi har ett utanförskapsproblem i området som även har ett lägre valdeltagande och en lägre utbildningsnivå än övriga kommundelar. Det vi ska fokusera på är att bygga på det som är bra i Valsta. Det jobb vi gör nu kommer att leda till en lösning på lång sikt. Det är ingen chansning, vi utgår från forskning och beprövad erfarenhet. Vi har haft en medborgardialog i Valsta och imorgon ska vi inviga en ny mötesplats. Det är viktigt med att låta positiva krafter komma fram. Vi hade skördemarknad för några veckor sedan exempelvis.
– Vi kommer fortsätta med det vi gör för att lyfta Valsta och det ska förhoppningsvis leda till att vi inte hamnar på listan i framtiden. Och detta är ett arbete vi gör oavsett polisens klassificering.