Vaccineringen inledd i Sigtuna – hoppas slippa visiren

Under måndagen inleddes vaccineringen mot covid-19 i Sigtuna kommun. Nu hoppas omsorgspersonalen att de snart slipper visiren.

Kirsti Lundsten på Arhem var en av de första som vaccinerades i Sigtuna kommun. "Sprutan kändes inte alls. Jag har väntat på det här sedan jag hörde att de hittat ett vaccin", säger hon.

Kirsti Lundsten på Arhem var en av de första som vaccinerades i Sigtuna kommun. "Sprutan kändes inte alls. Jag har väntat på det här sedan jag hörde att de hittat ett vaccin", säger hon.

Foto: Sharareh Ramezan

Sigtuna2021-01-04 16:30

Sjuksköterskor från Sigtuna kommun samt läkare från Familjeläkarna åker denna vecka runt till kommunens fyra äldreboenden. Planen är att alla brukare ska få sin första spruta mot covid-19 inom fem dagar.

– Det känns jättebra att vaccinet äntligen är här. Det är många som är glada och förhoppningsfulla i dag, säger Jonas Stridsman, enhetschef på Hemskogens äldreboende som ska få besök av teamet under tisdagen.

Sammanlagt är det närmare 300 personer som kommer att vaccineras denna vecka. Om tre veckor får de dos två och ungefär en vecka därefter väntas de flesta ha byggt upp ett fullgott skydd mot covid-19.

Finns det någon tveksamhet inför vaccinationen?

– Nej, vi har inte fått några sådana reaktioner från anhöriga eller äldre hos oss på Hemskogen. Tvärtom så är många i dag glada över att de äldre skyddas, säger Jonas Stridsman.

Det finns också stora förhoppningar om att arbetsmiljön för omsorgspersonalen snart ska förbättras.

– Det är mycket ansträngande för vår personal som varje dag arbetar intensivt med att hålla smittan ifrån de äldre. De är också tvungna att bära obekväma visir, munskydd med mera.

Kommer visiren att kunna plockas bort nu?

– Nej, men vi ser fram emot att det blir så framöver. Kanske måste även personalen vaccineras först, vi vet inte än exakt när det blir.

Bakgrunden till att en läkare är med vid vaccinationen är om någon skulle få biverkningar.

– Men det är inget vi väntar oss ska ske, eftersom det trots den korta tiden gjorts så otroligt stora studier på vaccinet. Korttidsbiverkningar tror jag blir mycket sällsynta. Långtidsbiverkningar vet vi inget om än, säger Jonas Stridsman.

Det vaccin som nu ges till brukarna på Arhem, Hemskogen, Ymer och Ärlinghem, heter Comirnaty och är utvecklat av Pfizer/BioNTech. Enligt verksamhetschef Sharareh Ramezan gick alla vaccinationer smidigt och enligt planen under måndagen.

Näst på tur står de som har hemtjänst samt omsorgspersonal. Och i februari ska fas två inledas. Där ingår övriga över 70 år och funktionshindrade som har insatser enligt LSS. Planen är att alla vuxna i Sverige ska ha erbjudits vaccination under årets första sex månader.

I Sigtuna kommun har nio vårdcentraler godkänts att ge vaccinet, men var sprutorna ska ges beror bland annat på vilka vaccin som kommer att finnas tillgängliga. Informationen om detta kommer ske på 1177 framöver.

Karta: Arhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!