Utbredd ilska över pendelkaos i Märsta
Trängsel i stationshuset och försenade tåg har frestat på tålamodet hos pendeltågsresenärerna till och från Märsta i vinter. Nu har också Sigtunas kommunledning tröttnat.
- Men jag har inte fått svar, säger hon.
Lagom till att försöket med trängselskatt inleddes i Stockholm sattes så kallad sluten spärrlinje upp i det cirka sex meter breda SL-huset. Samtidigt är det fler som reser med pendeltåg nu än för ett år sedan.
I dag måste alla igenom de fem spärrar som satts upp. Där möts folkströmmarna, de som ska hinna med tåget och de som klivit av och ska hinna med en buss.
— Det är så trångt, det finns inte många millimeter över. Är tåget minsta försenat händer det att folk missar sina bussar, och då får man vänta en kvart till. Det finns inte heller någon synkning, bussarna väntar inte ens en halv minut, säger Marianne Helander.
Ett annat brev men till samma adressat skickade Sigtunas kommunalråd Anna-Karin Lundström i slutet av februari. I brevet använder hon hårda ord för att beskriva situationen. "Oförskämt" kallar hon det sätt som SL behandlar pendlarna till och från Märsta på.
— Det absolut mest centrala är att se till att tågen går i tid. Det finns ett antal beslut om hur trafiken ska gå, och de måste verkställas, säger hon.
Det är inte ett problem att SL-huset är litet, om bara tågen går i tid, menar hon. Och de gör det många gånger inte. I januari var 40 procent av tågen som kom in till Märsta station i högtrafik på eftermiddagarna försenade. Är det stora förseningar vänder SL ofta tåg i Upplands Väsby eller i Rosersberg och Märstaresenärerna får vänta där på nästa tåg.
I det stora stationshuset bredvid SL-spärren finns en väntsal där resenärer kan vänta inomhus på sitt tåg. Men sedan förra våren är väntsalen stängd dagtid efter klockan 9 på morgnarna. När salen var obemannad av väktare bedömdes den inte vara trygg.
Sigtuna kommun har inga konkreta planer på att inom kort själva bemanna väntsalen dagtid och öppna den. SL borde kunna bidra, anser kommunledningen.
— Jag tycker inte att det är kommunens ansvar att lösa problemen när SL:s tåg inte passar tiden, säger Anna-Karin Lundström.
— Men det kanske finns sätt att samarbeta.
Till skillnad från Marianne Helander har kommunalrådet fått respons på sitt brev. Inom ett par veckor ska de mötas för en diskussion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!