Unik naturklass startas som skolval i Sigtuna

Sigtuna blir först ut i landet att erbjuda naturklass för högstadiet. Bakom idén står Sigtuna naturskola och Ekillaskolan.

Positiva naturupplevelser är jätteviktigt för att väcka intresset för att studera naturen. Th Jan-Erik Haggarsson undersöker livet under vattenytan med hjälp av en undervattensrobot och ny teknik.

Positiva naturupplevelser är jätteviktigt för att väcka intresset för att studera naturen. Th Jan-Erik Haggarsson undersöker livet under vattenytan med hjälp av en undervattensrobot och ny teknik.

Foto: Johan Lindell, Sigtuna naturskola

Sigtuna2021-02-06 11:00

Musikklasser och kulturklasser finns många av på landets högstadieskolor. Men en inriktning mot forskning, friluftsliv och framtid är något nytt. 

– Vi är verkligen glada över att starta upp naturklass med Ekillaskolan. Det känns både roligt och viktigt, och ligger helt rätt i tiden. Vi hoppas att det också ska kunna öppna nya möjligheter för utomhuspedagogisk verksamhet i den svenska skolan, säger evolutionsbiolog Johan Lindell och Naturskolans rektor Per Snöbohm.

Inriktningen är till för de elever som är nyfikna och vill rädda framtiden på vår planet. De kommer under en eftermiddag i veckan att få undersöka hur människan och saker i naturen hänger ihop och fungerar. Allt ifrån hjärnan, till vatten, djur, växter, temperatur, rymden och överlevnad finns som tänkbara teman att utforska.

– Sex lärare hjälps åt med undervisningen. Vi kan titta på otroligt mycket och koppla det till vad som behövs för att det ska gå bra i framtiden. Det kommer bli ganska lätt och roligt att hitta på vad vi ska göra. Vår sak blir att fånga upp ämnena så att de blir intressanta och lärorika, säger Peja Snöbohm.

Naturskolan i Rävsta träffar alla elever i kommunens grundskolor 13 gånger under deras skolgång. Därför känner många ungdomar redan till lärarna här. Naturklassen kommer att vistas mer utomhus än andra klasser och vanliga skolämnen vävs in i undervisningen utomhus.

– Utomhuspedagogik har visat sig ha positiva effekter på inlärning, speciellt i kombination med vanlig klassrumsundervisning. Här kommer att finnas tid att prova på själv och att få koppla sina kunskaper till verkligheten. Vi ska också försöka hitta kopplingar mellan aktuell forskning och högstadieundervisning, berättar Johan Lindell.

I dag finns också många digitala verktyg som gör det lättare att studera naturen. Exempelvis värmekameror att sätta ut i natten i skogen för att se djur som besöker en plats, eller kameror som kan visa mycket snabba saker i slowmotion och långsamma skeenden i snabb hastighet.

Ekillaskolans rektor Carola Sjödin tror mycket på den nya profilen som i sitt upplägg liknar de kulturklasser som skolan har med Kulturskolan sedan flera år tillbaka.

– Det här ska bli roligt och spännande. Väldigt många elever är intresserade av natur och miljö. Därför vill vi möta den efterfrågan. Ansökan öppnar 8 februari, säger Carola Sjödin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!