Ungdomar ska få hjälp mot hedersvåld
En stor grupp unga kvinnor i Sigtuna växer upp i patriarkala familjer med en stark hederskultur. Någon samsyn i hur man tar emot och hjälper ungdomarna har inte funnits - förrän nu. En handlingsplan mot hedersrelaterat tvång och våld ligger färdig att antas av kommunstyrelsen på måndag.
— Det kan också handla om att man inte får följa med kompisar efter skola och ha egna fritidsaktiviteter. Barnen tycker oftast inte att det är konstigt när de är små. Senare i tonåren, när frigörelseprocessen sätter igång, börjar många ompröva familjens och släktens värderingar, berättar Heléne Nellvik, utvecklingsledare på Socialförvaltningen.
Konkreta råd
Handlingsplanen ska på både kort och lång sikt vara ett verktyg för alla inom kommunen som kommer i kontakt med utsatta ungdomar som växer upp i hem som präglas av heders- och skambegreppen.
Exempelvis förskolepersonal, lärare, skolkuratorer, fritidspersonal, ungdomsmottagningen och socialsekreterare kommer att ha nytta av lathunden.
— Den ger konkreta råd och anvisningar i hur vi ska bemöta flickor som utsätts för starka påtryckningar, isolering, utfrysning, våld och hot om våld av kontrollerande familjemedlemmar. Även unga pojkar omfattas och tvingas till handlingar de har svårt att hantera i vårt samhälle, säger Heléne Nellvik.
Innan Fadime
Socialtjänsten och ungdomsmottagningen har i många år arbetat aktivt med den grupp ungdomar som växer upp i familjer med stark hederskultur och legat före många andra kranskommuner i Stockholms län.
— Vi började tidigt, långt innan Fadimes öde blev riksbekant. En orsak är att vi är bland de tio invandrartätaste kommunerna i landet, därför har vi också en anlening att fokusera på hedersproblematiken och jobba förebyggande, säger Heléne Nellvik.
Den s k Hedersgruppen har bestått av tjänstemän från de mjuka förvaltningarna, kuratorer och psykologer från skolans värld och ungdomsmottagningen.
Ökad kompetens
De hade önskat att en heltidstjänst i det samordnande och övergripande arbetet med kvinno- och hedersrelaterat våld men fick inte gehör för det.
— Vi har en kvarts tjänst kvar inom förvaltningen. Det är naturligtvis alldeles för lite. Mycket handlar om att nå ut med information, ändra på attityder och bilda nätverk, säger Heléne Nellvik.
Framöver ska socialtjänsten fortsätta att skaffa sig kunskap och kompetens genom fördjupade seminarier och utbildningsdagar. Det ska också göras en kartläggning av ungdomarna i samarbete med Stockholms socialtjänsts Forsknings- och Utvecklingsbyrå (FoU).
Det finns även diskussioner om att starta upp ett skyddat boende och uppsökande team i samarbete med de andra norrortskommunerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!