Ungdomar på glid riskerar fängelsestraff
Tre av de ynglingar som är misstänkta för narkotikabrott riskerar att dömas till fängelse. Detta står klart sedan rättegången mot nio ynglingar från Märsta avslutades på fredagen. Men det rör sig inte om kallhamrade narkotikabrottslingar, utan om ungdomar som kommit på glid.
Tre av dem, en 23-åring, en 19-åring och en 22-åring, riskerar att nu att dömas till fängelse. 23-åringen och 22-åringen bor tillsammans i den lägenhet varifrån ecstasytabletter och hasch har levererats. Leveranserna har skett oregelbundet och doserna har varit små vid varje tillfälle. Ecstasytabletter har dessutom överlämnats på fester och restauranger.
Häktning gav insikt
Den 19-åring som riskerar att dömas till fängelse uppger att han vid flera tillfällen ställt upp för vänner och levererat narkotika utan att tjäna på det själv. Under den tid han har suttit häktad har han börjat förstå allvaret i det han varit inblandad i.
Kammaråklagare Björn Skånsberg bygger åtalet på de uppgifter ynglingarna lämnat vid polisförhören. Bevisningen bygger alltså på vad de misstänkta har sagt sig ha innehaft, hur stora mängder de överlåtit till sina kamrater och hur stora mängder de har fått. Detta har givit Skånsberg en bild av hur mycket narkotika som hanterats totalt. Men flera av de uppgifter ynglingarna uppgett vid polisförhören ville de inte kännas vid under rättegången. I stället påstod de att det rörde sig om betydligt mindre mängder. Skånsberg hade dock svårt att tro på det. Bland annat pressade han en av de misstänkta, en 21-åring, som i polisförhör uppgett att 23-åringen hade fått hem 100 ecstasytabletter. I går ändrade han sig och sade att 23-åringen hade fått hem nya tabletter, utan att ange hur många.
— Jag kände mig pressad under polisförhöret och antog att han hade golat ner mig.
— Är det inte så att du känner dig pressad nu när du sitter här i rätten? undrade Skånsberg.
— Nej, sade ynglingen bestämt.
Den 21-årige ynglingen är djupt ångerfull och sade att han aldrig har haft droger för eget bruk. Det enda han har gjort är att hämta tabletter i lägenheten hos 23-åringen och sedan levererat dem till den som gjort beställningen. Pengarna gick sedan till 23-åringen. Priset för en tablett var 100 kronor, som i dessa sammanhang är ett lågt pris.
Ifrågasatte förhörsmetoder
23-åringens försvarare, Anders Björck, ifrågasatte polisens förhörsmetoder och de uppgifter som kommit fram vid polisförhören.
- Varför är det så att vissa uppgifter kan ändras och inte andra. Vad är det som säger att det som sägs här i dag är fel?
Även 19-åringens advokat Göran Wernstedt var kritisk.
- Ungdomarna är inte vana vid att hamna i en situation som ett polisför innebär. De ombeds att under ett förhör redogöra för vad som hänt under ett och ett halvt års tid. Då vet de inte heller att uppgifterna kommer att användas emot dem vid en rättegång.
Några andra invändningar mot åklagarens resonemang hade försvararna inte, förutom att de förespråkar att rätten dömer deras klienter till skyddstillsyn.
Dom meddelas 30 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!