Unga som lurats på nätet skäms – nu ska de få hjälp

Barn och unga som blivit lurade att exempelvis skicka nakenbilder på sig själv ska nu få hjälp och stöttning.

Oftast börjar allt i en chatt. Personerna kommer överens om att skicka lättklädda bilder. Men så är det bara den ena som gör det. Den andre kräver under hot sedan pengar eller fler liknande bilder.

Oftast börjar allt i en chatt. Personerna kommer överens om att skicka lättklädda bilder. Men så är det bara den ena som gör det. Den andre kräver under hot sedan pengar eller fler liknande bilder.

Foto: Gorm Kallestad

Sigtuna2021-03-30 14:15

Jenny Ottosson är samordnare på Stödcentrum Nordväst som erbjuder stöd och hjälp till dem som drabbats.

– Vi har reagerat på att vi flera gånger i veckan får in den här typen av ärenden från polisen och att det är så unga personer det handlar om som utsatts, det är barn. Vi får in fall med tioåringar som drabbats, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtidigt som antalet anmälda brott mot barn och unga på nätet ökar så finns ett stort mörkertal. Många skäms, håller tyst och mår mycket dåligt. Därför har Sigtuna kommun nu anslutit sig till Stödcentrum Nordväst som är ett samarbete mellan åtta kommuner i Stockholms län.

Här kan barn och ungdomar i åldrarna 10–21 år få stöd när de drabbats av brott som exempelvis hot, utpressning, sexuellt ofredande och olaga integritetsintrång.

På Stödcentret kan de få prata om sina tankar och känslor samt få hjälp. De drabbade kan vända sig hit, oavsett om de gjort en polisanmälan eller inte.

”Hos oss kan de ventilera sina tankar och funderingar tillsammans med en kurator. För en del som försöker hantera det själv, kan det ibland växa sig större istället. Men det är aldrig försent att be om hjälp” skriver bland andra Jenny Ottosson.

De erbjuder hjälp både per telefon och på plats. För den som inte vill säga sitt namn går det att vara anonym.

Stödcentrum erbjuder även stöd till föräldrar och andra vårdnadshavare till drabbade. Det finns också möjlighet att få hjälp att polisanmäla en händelse. 

Brottslingen kan vara en vuxen man eller någon annan som utger sig för att vara ett barn, och som vet exakt vad han ska skriva eller säga för att lura unga att skicka exempelvis nakenbilder eller filmer. Efter att bilderna har skickats till utpressaren kan det komma krav om pengar eller fler bilder, annars hotar gärningsmannen att sprida bilderna på nätet.

– Många utsatta skäms. De kanske har blivit förmanade av sina föräldrar att aldrig skicka den här typen av bilder, men ändå gjort det till någon de känt att de litat på. Det här är ju till stor del ungdomars sätt att kommunicera på, genom bilder. Det är också naturligt att de är nyfikna på varandra, säger Jenny Ottosson.

Ett budskap som Stödcentrum Nordväst vill få fram är att de utsatta inte ska känna skuld.

”Den som lurat till sig bilder är skicklig på detta och är den som bär ansvaret för den brottsliga handlingen” skriver de.

Karta: Sigtuna kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!