Tullen spanar efter fjäderfä

Inte ett endaste beslag av varken fjädrar eller fågelkött blev det när Arlandas tullpersonal gjorde sin första hårdgranskning av Turkietresenärer.På onsdagseftermiddagen landade ett reguljärflyg från Istanbul med 138 passagerare. Många av dem fick frågan om de hade något kycklingkött med sig i bagaget.

Här genomsöker tulltjänstemannen Özkan Öscan en av resenärernas bagage.

Här genomsöker tulltjänstemannen Özkan Öscan en av resenärernas bagage.

Foto: Pelle Johansson

Sigtuna2005-10-20 00:00
—Kycklingkött? Nej, nej, det har jag inget. Men lite nötter och godis, svarade Ahmet Ciner, från Lycksele.
Han tyckte att det var "ett dumt påfund" att inte få ha med sig köttprodukter gjorda av kyckling.
—Ingen har dött av det, det är en onödig restriktion. Fast själv skulle jag aldrig ta med mig sånt, det har vi ju i Sverige.
För att förhindra ett utbrott av den dödliga fågelinfluensan i Sverige gör tullen skärpta kontroller av alla resenärer från framförallt Turkiet men också i viss mån från Rumänien som anlänt via transferflyg till Arlanda.

Tagna på sängen
Det är förbjudet att föra in levande fjäderfä, fjädrar, ägg, jakttroféer av fåglar, färskt fågelkött, kycklingkorvar och andra köttprodukter.
De flesta resenärer blev tagna på sängen, ingen visste om att Sveriges flygplatser infört kontrollerna med anledning av utbrott av fågelinfluensa i Turkiet och Rumänien.
—Människor i Turkiet är oroliga, ingen köper längre fåglar på fjäderfämarknaderna och folk avstår från att äta kyckling- och kalkonkött. Själv är jag inte så orolig, smittan finns långt från Istanbul, berättade resenären Ali Vural.

Inga konstiga saker
Tulltjänstemännen tyckte att medieintresset kring kontrollerna alltid antar alltför stora proportioner och berättade om tidigare uppståndelse kring mul- och klövsjukan och lungsjukdomen Sars då tullen också skärpte sin bevakning.
—Det här är inga konstiga saker, vi har haft såna här kontroller av resenärer från Sydostasien i flera månader och hittat något kilo livsmedel i veckan som vi lägger i en frys och sedan tar till Uppsala Energi där det bränns, säger Eva Wiger-Wiggedahl.
Hennes kollega Anders Edström höll med och menade att smuggling av exempelvis levande höns är rätt ovanligt.
Istanbulflyget var den första kontrollen som gjordes på Arlanda, under onsdagen följde ytterligare tre kontroller av resenärer från Turkiet som kommer att fortsätta tillsvidare.

Turkisk massmedia på plats
På plats fanns även journalisten Tandöjan Uysal som hade i uppdrag att rapportera för turkiska CNN.
—Jag gör ett inslag om hur det går till här på Arlanda och hur resenärerna reagerar.
Han hade förmånen att få prata obehindrat med de turkisktalande resenärerna, liksom tulltjänstemannen Özcan Özkan, som bytte från svenska till turkiska när det uppstod språkförbistring.
—Jo, det är en klar fördel, framförallt att kunna tolka åt mina jobbarkompisar när vi förklarar varför vi går igenom bagaget.
De flesta tycker att det är bra men som alla andra blir de väldigt nervösa innan de vet vad vi är ute efter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om