Tullchefen: "Såna här fall växer inte på träd"

Nyligen försökte en man föra ut miljonbelopp i svenska sedlar via Arlanda. Mannen stoppades, greps och anhölls – men släpptes senare. Nu berättar tullchefen för UNT om fallet, och hur mycket pengar som går genom flygplatsen varje dag.

Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverkets kontrollavdelning öst, där Arlanda ingår.

Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverkets kontrollavdelning öst, där Arlanda ingår.

Foto: Pressbild

Sigtuna2021-12-10 06:00

Tanken var att mannen skulle föra pengarna ut ur landet. Nu misstänks han för grov penningtvätt.

– Ett sådant här fall växer inte på träd. Det är inte jättevanligt för oss, men det händer att vi träffar på odeklarerad valuta, säger Stefan Granath som är biträdande enhetschef på Tullverket.

Mannen stoppades i tullen på Arlanda. Stefan Granath berättar att de brukar göra kontroller på utgående bagage till Mellanösternländerna, som enligt honom är den enskilt största regionen som man för ut pengar till.  Men samtidigt lyfter han fram att det både finns naturliga och onaturliga förklaringar till varför man vill föra ut pengar. En naturlig förklaring kan exempelvis vara att folk från Somalia vill föra in pengar till banker i Dubai eftersom de inte själva har något fungerande banksystem i sitt hemland.

– En onaturlig förklaring kan handla om pengar som går till illegal verksamhet med svarta pengar som man tvättar på olika sätt i andra länder.

Enligt Stefan Granath går det ut ungefär 100 000 kronor från Arlanda varje dag, både legalt och illegalt. I det fall en resenär ska lämna Europeiska unionen och har mer än 10 000 euro i bagaget måste pengarna deklareras. Kontrollerna av tullen görs genom att personal ställer frågor till resenärerna innan de ska på planet om de har kontanter på sig, och isåfall hur mycket de har. När tullen märker att något inte står rätt till så tillkallas polis till platsen som tar över händelsen.

– Vi märker ofta om det inte står rätt till när man pratar med resenären. Många berättar vad de har och vet inte om att de ska deklarera sina pengar. Jag antar att mannen som stoppades i lördags fastnat någonstans under kontrollen. För vår del ser vi till att pengarna deklareras. När det inte står rätt till tar vi in polisen. De inleder vanligtvis en förundersökning om penningtvätt och det kan i sin tur innebära att personen inte hinner resa iväg. 

Men Stefan Granath menar att det finns ett stort mörkertal i statistiken kring hur stor mängd svarta pengar som förs ut ur landet. 

– Varken tullen eller polisen kan veta hur omfattande den illegala verksamheten egentligen är.                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!