Enligt den senaste undersökningen hamnade de på plats 36. I en ny rapport från Rådet för kommunala analyser lyfts Sigtuna kommun som ett gott exempel på en kommun som gjort en utvecklingsresa.
Sigtuna är idag en segregerad kommun och har tagit emot ett flertal nyanlända under de senaste åren. Idag går 15 procent av de ekonomiska medlen till stöd för att alla barn ska få lika resurser i kommunens grundskolor. Men under hösten 2021 togs en plan fram för att ännu fler barn skulle få samma kvalitet i skolan.
– Vi ger extra stöd till socialt utsatta områden. Skolorna får skriva handlingsplaner, vad de vill göra och även resurssätta planerna, säger Carmen Blom, biträdande förvaltningschef för grundskolan i Sigtuna kommun i rapporten.
Kommunen har bland annat med hjälp av sociala team förbättrat studieron och tryggheten i skolorna.
Men det finns även studier som visar på motsatt resultat. Enligt lärarförbundets årliga statistik över skolkommunerna i Sverige, som släpptes under hösten, placerades sig Sigtuna på plats 219 av 290. När det kommer till behöriga lärare placerar sig kommunen på plats 288 av 290.
– Det är klart att man vi vill ha en god placering. Men vi rankas högt avseende studieresultaten, lärarlöner och hur kommunen uppfattas som huvudman. Men jag skulle inte säga att vi är nöjda, sa Carmen Blom, biträdande förvaltningschef för grundskolan i Sigtuna kommun i en tidigare intervju.