– Denna station har överlevt mot alla odds, säger Jeanette Berglund, ordförande i Närradioföreningen, som ansvarar för Radio Sigtuna 88,2.
UNT:s reporter besökte stationen för fyra år sedan, som redan då kämpade och höll fanan högt, trots att andra närradiostationer i grannkommuner som Väsby, Upplands Bro och Uppsala lagts ned.
Stationen har haft problem med mögelangrepp, vräkningar och sen kom nya regler som fick till följd att radioantennen som tidigare satt på vattentornet i Valsta måste tas ned. Nu har de en antenn på ett av höghusen istället.
Räddningen kom oväntat från Sigtuna museum, som erbjöd närradion utrymme i museets konsthall i Valsta centrum.
– Vi flyttades från vår mörka, mögliga källare i Märsta till det gamla badhuset som hade omvandlats till en konsthall i Valsta. Vår studio stod precis utanför en tom simbassäng. Men nu finns vi i vår ljusa lokal på Frejgården, säger Leif Hallin.
Leif Hallin, 80, har fascinerats av jazz sedan 1956 – i rock'n'rollens gryning. Han blev en entusiast i Dixielandjazz och New Orleansjazz. Senare var han aktiv i den anrika Club 78 på Söder, umgicks med jazzartister som Thore Ehrling, och sände sitt eget program på SR:s P3 under 1980-talet.
I februari firar hans jazzprogram, Jazz Etz på Radio Sigtuna, 25 år, och det har nått lyssnare så långt bort som i Kalifornien.
– Jag minns när vi hade vår tillfälliga studio i simhallen, och hantverkare borrade i betongen ibland. Det hörs på de inspelningarna, säger Hallin med ett skratt.
När UNT besöker den nya studion på Frejgården i Valsta är intrycket av den mindre lokalen påtagligt.
– Vi var tvungna att göra oss av med tusentals skivor som förvarades i damernas omklädningsrum i den gamla simhallen. Det gjorde ont, men å andra sidan har vi nu ett fönster mot gatan, säger Lennart Berglund, ansvarige utgivaren i den sändande föreningen Musik för Alla.
Jeanette Berglund liknar Radio Sigtuna vid en fågel Fenix.
– Vi reser oss ur askan varje gång och återuppstår, säger Jeanette Berglund.
Vilka är era största utmaningar nu?
– Pengar. Ärligt talat så vet vi inte hur länge vi kan fortsätta. Det är väldigt tufft ekonomiskt. Vi ligger på minus 9 000 kronor. Och med ett nytt år står vi inför en ny frekvensavgift på ytterligare 9 000 kronor. Men vi ger inte upp, säger Jeanette Berglund.