I oktober röstade Sigtuna kommunfullmäktige ja till företaget Vi Invests planer på ett stort vattenland och hotell i Rosersberg. Det var väntat att närboende och föreningen Rosersbergs villastad skulle överklaga. Men även Trafikverket har nu lämnat in en överklagan.
Detta trots att Sigtuna kommun efter tidigare synpunkter justerade placeringen av vattenlandet.
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) sa tidigare till UNT att han inte anser att ett överklagande från närboende kommer att vinna gehör i högre instans.
– Nej, kommunen har gjort noggranna platsundersökningar tillsammans med Vi Invest innan vi satte ner foten i Rosersberg.
Enligt honom tittade kommunen inför beslutet på fyra till fem olika platser och ställde upp ett antal kriterier som skulle vara uppfyllda.
– Av de platser vi tittade på var det till slut bara den här platsen som uppfyllde alla kriterier och som godkändes av alla, inklusive Trafikverket och Arlandabanan. De två instanserna hade synpunkter på den första placeringen som låg lite söder om den nuvarande marken, sa Olov Holst.
Trafikverkets nya argument är till stor del okända. De har begärt att få återkomma med grunderna för sitt överklagande 17 december, en önskan som mark- och miljödomstolen har godkänt. Till UNT svarar Nathalie Jensen på Trafikverket per mejl att det bland annat handlar om reklamskyltar som kan komma att störa trafiken på E4.
"Ytterligare frågor får vänta tills Trafikverkets förlängda överklagandetid har löpt ut", skriver hon.
Medlemmarna i föreningen Rosersbergs villastad och de tolv privatpersoner som har överklagat planen anser å sin sida att det finns flera problem med den utvalda platsen, som ligger norr om foodcourten i Rosersberg mellan E4 och Norrsundavägen.
”Den valda platsen är inte lätt tillgänglig med kollektivtrafik. Den ligger på högproduktiv jordbruksmark. Rosersberg kommer utsättas för stora olägenheter och detaljplanen berör både ett viktigt kulturmiljöområde och en av Sveriges främsta fågelsjöar (Fysingen). Placeringen är inte heller förenlig med kommunens översiktsplan”, står det bland annat i föreningens överklagan.
– Hela 800–1 000 personer kommer att passera två gånger gående utanför vår fastighet till och från tåget varje dag. Den här otroligt stora mängden besökare som rör sig genom samhället, likväl som storleken på byggnaden och trafiksituationen kommer att påverka alla i Rosersberg, säger Per Hoffner, ordförande i föreningen.