I sommar när vi träffas utomhus för att grilla eller ha picknick, är det extra fint att kunna toppa med en god drink till maten. Men vad ska vi tänka på? Hur blandar vi en drink som passar till somrig mat?
– Jag tar gärna citron som bas och lite sockerlag som jag blandar med Pink Gin eller vodka smaksatt med hallon eller ingefära, säger Henrik Larsén.
Snabbt, säkert och med omsorg blandar han till en drink som han garnerar med björklöv, direkt tagna från skogen intill.
Sigtunahöjden är KRAV-märkt och använder mycket ekologiskt och närodlat, i både mat och dryck.
Henrik Larsén rekommenderar dagligen drinkar till restaurangens gäster och förklarar att han föredrar något syrligt och fräscht till somrig mat i stället för något sött. Han tycker också om att prova nya smaker.
Till en sallad rekommenderar han en drink med citron och Pink Gin eller en Sangria på rosévin.
– Den gör man normalt på rött vin, men det går alldeles utmärkt att göra på rosévin. Mycket frukter, lime, citron, apelsin, jordgubbar, rosévin samt Sprite. Sangria görs som en bål och är perfekt när man är fler. Den funkar bra till grillad mat.
Till alkoholfria drinkar använder han gärna Ginger Beer och blandar med pressad lime och myntablad.
– Du kan göra en grund med bär, äppelcidervinäger och socker, som du låter ligga och dra och silar efter några dagar. Sedan spär du med bubbelvatten eller tonic och får en god och frisk alkoholfri drink.
Pink Gin Fizz
4 cl Pink Gin
4 cl färskpressad citron
2 cl sockerlag*
Sodavatten
Lingon och björklöv till garnering
Mät upp och blanda Pink Gin, citron och sockerlag. Skaka eller mixa med is och sila upp i champagneglas, toppa upp med sodavatten. Garneras förslagsvis med några lingon och nyplockade björklöv.
*Sockerlag gör du genom att blanda socker och vatten lika delar, koka upp och låt svalna. Håller ett par veckor i kylskåp.
Alkoholfri Äppel & Ingefärsmojito
1/2 lime delad i kuber
3 cl sockerlag kokad med mynta
Äppellemonad
Alkoholfri Ginger Beer
Krossad is
Mynta till garnering
Använd gärna ett glas som rymmer 35-40 cl. Pressa limen över och släp ner i glaset, tillsätt sockerlagen och rör om. Fyll glaset till hälften med krossad is och fyll upp till största delen med Äppellemonad. Toppa med några cl Ginger Beer och garnera med myntakvist.