Timo, 62: "Ett flygplan på gården är för lite"

Varför nöja sig med ett, när man kan ha två? Så resonerar Timo Lipitsä om sina Antonov An-2:or som tronar på hans gård likt ett par kungliga vaktlejon. "Ett flygplan ser ensamt ut, så jag skaffade ett till", säger han.

"Mycket av den teknik vi har idag, från sjukvårdsutrustning till datorer, har sina rötter i militära innovationer," säger Timo Lipitsä som samlar på diverse, bland annat flygplan av typen Antonov-2.

"Mycket av den teknik vi har idag, från sjukvårdsutrustning till datorer, har sina rötter i militära innovationer," säger Timo Lipitsä som samlar på diverse, bland annat flygplan av typen Antonov-2.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna2024-02-24 18:00

När UNT:s reporter åker mot Odensala tornar två gigantiska vingpar upp sig vid horisonten. Så ser det ut när man närmar sig Timo Lipitsäs hem. Han är den enda personen i Sigtuna kommun som kan skryta med att ha, inte bara ett utan, två flygplan i sin trädgård.

– Det finns en gård med ett flertal flygplan borta vid Erikssund och sen finns det någon med två helikoptrar i Vassunda. Och visst, en Sigtunabo har ett Cessna-sjöflygplan, säger Timo Lipitsä.

Timo har koll på sina likasinnade. Han är grundare och ordförande i den ideella föreningen för militärhistoriskt bevarande, FMB, vars syfte är att bevara kulturhistoriskt intressanta militära objekt, främst från kalla krigets dagar.

Timos egna flygplan, An-2:orna, är just från denna turbulenta period i historien.

undefined
Detta flygplan har använts vid fallskärmshoppning, enligt Timo Lipitsä.

Flygplanen är kända som världens största enmotoriga dubbeldäckare. Ursprungligen skapades modellen av den då sovjetiska, numera ukrainska, flygplanstillverkaren Antonov som började tillverka flygplanen 1948. Planen har använts till alltifrån jordbruksbesprutning och sjuktransport till passagerartransport. 

– Men mina flygplan är tillverkade 1986 och 1975. De har transporterat passagerare, men även använts vid fallskärmshoppning.

Hur fick du hem planen till din gård?

– Det ena flygplanet bogserade vi med hjälp av en Chevrolet pickup längs småvägar. Vi hade plockat bort vingarna, för de täckte hela vägen.

undefined
An-2:an är världens största enmotoriga dubbeldäckare.

Det andra flygplanet krävde en mer organiserad flytt med hjälp av två lastbilar och två följebilar. 

– Vi monterade ner den, men vi ångrade det efteråt eftersom vi förstås blev tvungna att plocka ihop det igen. 

Skulle du kunna flyga planen?

– Jag kan flyga, men jag har inget flygcertifikat.

undefined
Timo Lipitsä säger att han kan flyga ett plan, men han har inget flygcertifikat.

Har du tagit någon kurs?

– Jag har flugit Viggen i flygsimulator och suttit bredvid piloten i andra An-2:or. Det är inte krångligare än att köra bil med ratt och gas.

Hans gård har med åren blivit lite av en magnet för journalister, filmmakare, turister och flygkaptener.

– En dokumentärfilmare kom hit en gång med Roman Svistonov, en känd sovjetisk pilot. Du vet, han som 1987 flydde med ett stulet flygplan och nödlandade på Gotland då han fick bränslebrist. Svenska militären anhöll honom då.  Senare bosatte han sig här i Sverige. Tänk att självaste Roman Svistonov har suttit i cockpiten i mitt flygplan, säger han stolt.

undefined
Flygplanet rymmer två piloter, men flygs vanligtvis av en pilot.

– Det dök också upp en belgisk man med kameror, som sade att han sett min gård, när planet han satt i gick in för landning på Arlanda. Han memorerade var min gård låg och kom raka vägen hit efter landningen.

Timos gård är även hem för militärlastbilar, ambulanser, en brandbil och olika bunkrar. 

– Jag fängslas av militärteknik. Mycket av det vi har idag, från sjukvårdsutrustning till datorer, har sina rötter i militära innovationer, säger han.

Har du planer på att göra din samling öppen för allmänheten?

– Nej, men de är välkomna på mina årliga fester. Jag firar min katt Mårtens minne lördagen före midsommar, då brukar det vara liveband och bilutställning. På själva dödsdagen i januari anordnar vi fyrverkeri för Mårten, som gick bort 2007. Jag har inte haft en katt sedan dess. Mårten har en gravsten på gården. 

undefined
Katten Mårtens gravsten. Mårten är Timo Lipitsäs katt som dog för cirka 25 år sen.

Älskade du din katt så mycket?

– Nja, det är nog mer att man kan skylla på någonting, så att man får dricka lite extra bira, säger Timo Lipitsä. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!