Tillåtet att mata änder – trots fågelinfluensan

Fågelinfluensan sprider sig och restriktionerna är hårda för tamfågelägare. Men många fortsätter att mata vilda fåglar i Märsta.

Många tycker om att mata änderna i Märsta. Det finns inget förbud, trots fågelinfluensan, men man ska vara noga med hygienen, enligt länsveterinären. Bilden är tagen för ett par år sedan.

Många tycker om att mata änderna i Märsta. Det finns inget förbud, trots fågelinfluensan, men man ska vara noga med hygienen, enligt länsveterinären. Bilden är tagen för ett par år sedan.

Foto: arkivbild/Jeanina Santiago

Sigtuna2021-04-10 07:30

För två veckor sedan fick Stockholms län sitt första fall av fågelinfluensa hos tamfåglar i en liten besättning på Ekerö. Bland döda vilda fåglar har bland andra en berguv och två knölsvanar konstaterats smittade i länet.

En kommuninvånare som har hönor hemma på sin gård, har reagerat på att många, trots influensautbrottet, fortsätter att mata änder och andra fåglar vid dammen bakom Lidl i Märsta.

– Jag tycker att kommunen ska förbjuda matning av vilda fåglar. Vi som har hobbybesättningar har hårda restriktioner. Vi får inte ha våra fåglar gå fritt ute, säger hönsägaren.

Maria Jernberger, länsveterinär på länsstyrelsen, svarar att det inte finns något förbud mot att mata vilda fåglar på grund av influensan.

– Nej, men om många fåglar samlas på samma ställe så kan det leda till en ökad smittspridningsrisk i områden där smittan finns, främst gäller det här sjöfåglar och speciellt om du har egna fåglar så bör du undvika att mata andra fåglar, säger Maria Jernberger.

Är det bra att ge fåglar bröd?

– Det är inte farligt att ge en mindre mängd om brödet inte är mögligt. Men det är mest tomma kalorier för dem. Det bästa är att mata med fågelmat, till exempel fröblandningar som finns att köpa i butik.

Att människor som matat fåglarna i Märsta sedan går in i matbutikerna, innebär ingen risk för spridning av fågelinfluensan eftersom människor inte smittas av denna variant. Enstaka fall hos människor har förekommit i Europa under senare år, men de drabbade fick mycket milda symtom.

Den variant av fågelinfluensan som nu finns i Sverige smittar däremot väldigt lätt mellan tamfåglar samt mellan vilda fåglar till tamfåglar. Ett sätt som smittan sprids på är genom fågelträck som följer med på skor eller redskap in i exempelvis ett hönshus eller hägn.

– Den som matat vilda fåglar och ska besöka en gård med tamfåglar ska vara mycket noga med hygienen, byt kläder och skor, och tvätta händerna innan du går in i utrymmen med tama fåglar, säger Maria Jernberger.

Just nu är det Skåne och Östergötlands län som är hårdast drabbade av fågelinfluensan i Sverige. Hela besättningar av tusentals hönor har avlivats och anläggningar har sanerats för att få stopp på smittan.

Den som hittar flera döda vilda fåglar kan rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som tar in fåglar för provtagning och obduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!