De hoppas på en ny arbetsgivare

Först var det personalen på Mälartågen som protesterade, nu är det personalen på pendeltågen. När MTR tar bort tågvärdarna späs missnöjet bland personalen på.

I mitten av december ställdes många pendeltåg in, också då på grund av sjukdom, när MTR skulle dra ner antalet tågvärdar.

I mitten av december ställdes många pendeltåg in, också då på grund av sjukdom, när MTR skulle dra ner antalet tågvärdar.

Foto: Maria Jansson

Sigtuna2023-03-02 15:30

Den första mars skulle MTR, som kör pendeltågen i region Stockholm och till Uppsala, börja köra tåg utan tågvärdar, och precis som tidigare i vintras, blev det fullkomlig kaos i trafiken. Drygt ett 30-tal chaufförer anmälde sig sjuka och snabbt bestämde bolaget att ställa in nästan 2 av 10 tåg.

Enligt Monika Roll, som sedan 11 år kör pendeltåg och även är aktiv i Seko, finns bland personalen ett stort missnöje som pyrt under lång tid och som får allt större konsekvenser.

– Arbetsgivaren har vetat sedan i juni 2021 att de ska dra in tågvärdarna, ändå har de inte förankrat det hos personalen och försöker nu hetsa igenom det alltför snabbt, utan att rutiner är på plats.

Hon och andra lokförare har pratat om oron och rädslan inför att klara av att köra tåget och ha koll på signaler och annan kommunikation, och samtidigt ha koll på resenärererna på perrongen, och de är rädda för att tröttas ut, att det blir fler olyckor och slarv, och sämre säkerhet.

– Man är rädd och orolig. Folk mår dåligt. När det är ett oprövat kort är man osäker inför de nya situationer som kommer och som man inte har erfarenhet av tidigare.

Det hon själv funderar över är hur hon kommer klara av situationer där tåget blir stående länge, om hon måste leta efter felet eller om tåget måste evakueras.

Men det finns ett djupare missnöje med MTR som arbetsgivare och arbetsvillkoren. Företaget tog över pendeltågstrafiken 2016 och det har sedan dess blivit alltmer av beordrad övertid och indragna ledigheter. Missnöjet har pyrt under många år och situationen har inte blivit bättre.

– Det var bättre med operatören innan. Då fick man ledigt om man ansökte om ledighet, säger hon.

Men hon själv känner inte att hon vill sluta köra tåg och börja göra något annat.

– Jag trivs jättebra med det här jobbet och jag tänker att det har varit en tuff period. Det kan bli bättre, så jag vill inte sluta och ta något annat jobb. Och vi som fackklubb är stark och har fått igenom saker, så jag är optimist.

Under 2023 ska avtalet om pendeltrafiken förhandlas om och till dess hoppas hon att politikerna ändrar sig och ställer kravet att tågvärdarna ska finnas kvar.

Det är tågen som körs under dagen, under och mellan rusningstid, som ställs in, fram till 6 mars, enligt MTR:s nuvarande planering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!