Syrisk-ortodoxa kyrkan snart klar

Mitt i Valsta sticker numera två vackra kupoler, med förgyllda kors på toppen, upp i stadsbilden. Här står snart S:t Johanneskyrkan klar. Bakom bygget står den syrisk-ortodoxa församlingen i Märsta.

Chamonn Gerges och Albert  Karademir.

Chamonn Gerges och Albert Karademir.

Foto: Rolf Hamilton

Sigtuna2010-10-02 10:54

Mor Johannes. Så heter, på arameiska, den gigantiska men mycket vackra byggnad som vuxit fram på ett berg mitt i Valsta. På baksidan av kyrkan finns ingången till den största syrisk-ortodoxa samlingslokalen i Sverige och på sidan om den bland annat konferenslokaler och en fritidsgård.
– Här i samlingslokalen kan vi ta emot 1 000 sittande gäster. Det kan exempelvis vara bröllop, kongresser och fester, säger Chamoun Gerges, medlem i byggets styrgrupp.

Han pekar sedan bort mot en scen och ett dansgolv i mitten av lokalen. Allt är anpassat för att kunna passa artister, talare, shower och dansbandsgalor. Syrisk ortodoxa församlingen i Märsta består i dag av 1500 medlemmar. Medlemmarna är kristna och fram till nu har man fått hyra Valsta kyrka för sina ceremonier.
– Vi är väldigt tacksamma över samarbetet med Svenska kyrkan i 35 år. Men Valstakyrkan började bli för liten, säger Gabriel Karademir, syrisk ortodoxa församlingens ordförande.

Ända sedan 1980-talet har det funnits en önskan om att bygga en egen kyrka åt församlingen. 2004 kom man därför överens med kommunen om att få mark i Valsta. Motprestationen var att uppföra en större samlingssal som mot en avgift, som kommunen bestämmer, kan användas av alla kommuninvånare och företag i kommunen.

Den här dagen håller den stora samlingslokalen på att dukas för anläggningens första bröllop dit 750 gäster är bjudna. Här kommer också Sigtunas Rotaryklubb att ha sin bal i november och församlingen har fått en förfrågan från Antikmässan.
– Vi vet att det finns en stor efterfrågan på en större samlingslokal av det här slaget i Storstockholm, inte minst bland människor som härstammar från andra länder och vi är övertygade om att vi kommer att få hyra ut den både till fester och till företag, säger Chamoun Gerges.

I den ljusa kyrkolokalen är det högt i tak. Ryska konstnärer har varit här för att måla Jesus och andra heliga avbilder på insidan av den största kupolen. Kyrkbänkarna är av mörkt trä med rött sidentyg och de välvda fönstren är pampiga och vackra. Pampiga är också de jättelika turkiska kristallkronor som hänger i taket.
– Vi har tittat på andra kyrkor, men försökt att även hitta en egen stil. Vi har exempelvis guldmålade detaljer framme vid altaret, men vi har också en del ljusgrå träpaneler som man kan se i traditionella svenska kyrkor, säger Chamoun Gerges.

Kyrklokalen med läktare rymmer som mest 750 sittande personer och här planeras förutom gudstjänster och eftermiddagsböner för julkonserter av alla de slag. Kanske med någon stor kyrklig artist som Carola Häggqvist. Hela tiden droppar det in nyfikna personer för att titta på nybygget, trots att kyrkan officiellt inte har öppnat än. Två damer med svenskt ursprung är mycket imponerade av vad de ser.
– Vi välkomnar alla och tycker det är roligt att så många är intresserade, säger Chamoun Gerges.

Men 2004 då kommunen sålde marken till församlingen var tongångarna inte lika positiva. Grannarna var oroliga och vissa politiker var emot att församlingen fick köpa marken för endast en krona. Motsättningarna gick dock snabbt över. Efter ett stort samrådsmöte där församlingens styrande fick presentera sig och sina idéer har det varit lugnt. I dag verkar de flesta tycka att det är bra för kommunen att församlingens medlemmar har vågat satsa av sina egna tillgångar och ta stora lån för att förse kommunen med en fullt utrustad mötesanläggning.

Bygget har kostat 55 miljoner kronor och än är det inte klart.
– Nej, man blir nog aldrig riktigt klar, men vi kan inte göra allt på en gång, utan ytterligare detaljer får komma till efterhand, säger Gabriel Karademir.

Församlingen

Förföljelser i exempelvis Turkiet har lett till att de flesta syrisk-ortodoxa troende har utvandrat till länder i Europa och till USA. Det finns cirka 2 miljoner syrisk-ortodoxa kristna assyrier/syrianer med rötter i Mellanöstern. Av dem bor drygt 80 000 i Sverige, varav många i Södertälje.

10 oktober hålls den första gudstjänsten i den nya kyrkan och 6 november är det  invigning för inbjudna gäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om