Svårt få tillstånd för metalldetektor

Att få tillstånd att söka med metalldetektor är ibland svårt. Det har Dawid Norrvi upptäckt då han har kontaktat Försvarsmakten för att få söka efter metall vid Steningebadet utanför Märsta.

När Dawid Norrvi får utslag på sin mätare gräver han ett litet hål som är 15 centimeter i diameter och oftast inte djupare än 10 cm.
djupare än vad barnen gräver på sandstränderna. Sedan fyller han igen hålet efter sig.

När Dawid Norrvi får utslag på sin mätare gräver han ett litet hål som är 15 centimeter i diameter och oftast inte djupare än 10 cm. djupare än vad barnen gräver på sandstränderna. Sedan fyller han igen hålet efter sig.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2010-09-08 12:15

– Jag har fått tillstånd från länsstyrelsen för att söka på två badplatser i Upplands Väsby, vid Steningebadet samt på min egen tomt i Rosersberg. På de förstnämnda badplatserna fick jag genast klartecken från markägarna, säger Dawid Norrvi som just har köpt sin första metalldetektor.
De ansvariga på Försvarsmakten tvekar för att det skulle kunna finnas ammunition och granater i sanden vid Steningebadet. Innan Steningebadet blev badplats användes marken intill som skjutfält.

Är det farligt att gräva i sanden vid Steningebadet?

– Det förefaller mig väldigt otroligt om kommunen har fått nyttjanderätt av marken om det hade varit någon risk med att vara där. Men för att vara på säkra sidan måste vi gå tillbaka och titta på dokumentationen som gjordes då kommunen fick sin nyttjanderätt, säger Karl-Anders Andersson på Försvarets högkvarter.
Han vill inte uttala sig om det är farligt att gräva vid Steningebadet eller inte förrän det är utrett vad som kan finnas i sanden.
– Vår bedömning kommer helt att gälla vad som kan finnas i marken, men det har jag inget underlag om i dag, utan vi måste utreda ärendet innan vi kan ge ett svar, Karl-Anders Andersson.
Att söka efter metaller är enligt Dawid Norrvi en utbredd hobby i USA och i vissa Europeiska länder.
– Jag ser det som en kul grej att prova på. Självklart lämnar man in äldre mynt för registrering och eventuell beslagtagning och fornlämningar som är äldre än 100 år lämnas till länsstyrelsen om man skulle hitta några. Men det jag hoppas hitta är i första hand gamla mynt och småprylar, säger Dawid Norrvi.
Att han ansökt om att få gräva på badstränder är för att det anses som lättast att få tillstånd där.

Hittills har han hittat en tvåöring från 1961, enkronor från 1970-talet och en massa skräp. Kapsyler och den lilla metallring som man öppnar läskburkar med, ger nämligen samma utslag som guldringar.
Dawid Norrvi har bara fått tillstånd att söka med sin metallsökare till 30 oktober. Sedan måste han söka nya tillstånd. I Sverige finns till skillnad mot i andra länder nämligen en lag mot att använda metallsökare.
– Jag förstår att de är rädda för plundrare, men i länder där det är tillåtet att söka fritt så hittar folk massor av fornfynd som de lämnar in så det kan också vara negativt att det är förbjudet, säger Dawid Norrv.
Till vardags har han bra kontakt med Försvaret eftersom hans företag tillverkar fallskärmar och selar som används av militären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om