Strid om fyrkantig sten – på 1100 år gammal gata

Gatsten eller asfalt? Det är knäckfrågan när Sveriges äldsta gata, Stora gatan i Sigtuna stad, ska renoveras.

I dag är det asfalt i mitten och strängar av gatsten i kanterna av Stora gatan. Längst upp till höger syns en provyta med plattor av granithäll i mitten. Marie Axelsson (S) vill fortsatt ha asfalt medan Olov Holst (M) vill ha gatsten.

I dag är det asfalt i mitten och strängar av gatsten i kanterna av Stora gatan. Längst upp till höger syns en provyta med plattor av granithäll i mitten. Marie Axelsson (S) vill fortsatt ha asfalt medan Olov Holst (M) vill ha gatsten.

Foto: Maria Lindblom/Sigtuna kommun

Sigtuna2023-04-09 16:30

Turiststråket och fornminnet Stora gatan i Sigtuna behöver renoveras och få ny belysning. Den 20-åriga asfalten har börjat spricka och gatan har med tiden även sjunkit på vissa ställen så att vattnet inte rinner ner i brunnarna som det ska.

Men vilken typ av ny beläggning som ska pryda den gamla gatan från 900-talet, rör upp känslor i kommunen.

undefined
Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) hade skrivit en fråga om varför kommunen valt bort asfalt, men blev sjuk inför senaste kommunfullmäktigemötet så hennes ersättare Ronnie Lundin tog upp frågan i stället.

Tanken från kommunledningens sida var att gatan ska beläggas med antingen fyrkantig smågatsten, eller av smågatsten med ett mittparti av granithällsplattor. På Sigtuna kommuns hemsida pågår en omröstning om de två alternativen.

Men många har på sociala medier reagerat på att gatan inte längre ska vara belagd med asfalt. De menar att stenar brukar resa sig och att det då finns risk för att snubbla på kanter eller att det blir guppigt för dem som sitter i rullstol.

Under kommunfullmäktiges senaste möte ställde Marie Axelsson (S) och Ronnie Lundin (S) en fråga om beläggningen.

– Varför har kommunen valt bort alternativet asfalt? Enligt synskadade och personer med hjälpmedel är gatsten inte det bästa ur tillgänglighetssynpunkt, säger Ronnie Lundin (S).

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) svarade att det finns flera skäl till varför de valt natursten.

– Det handlar om miljömässiga skäl. Att lägga asfalt släpper ut otroligt mycket koldioxid och man måste dessutom gå in och lappa och laga ofta. Det är därför även betydligt billigare i längden att lägga sten, och när det blir sättningar behöver man bara plocka bort enstaka stenar, säger Olov Holst.

undefined
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, svarade att studier på platser som haft gatsten i många år visar att det inte blir problem med tillgängligheten.

Det tredje skälet han anger är estetiskt.

– Stenläggning skapar en prägel av gammal gågata och kommer förstärka Sigtuna stads karaktär som gammal stad, enligt Olov Holst som också framhöll att studier visat att gatsten inte är ett problem för tillgängligheten.

Men Ronnie Lundin håller inte med. Han anser att klimatsmart asfalt går att använda i mitten av gatan och att gatsten kan läggas i kanterna.

– De som upplevt problem med gatsten tidigare och experterna har tyvärr inte alltid samma syn på saken, säger Ronnie Lundin.

De två alternativen med gatsten går nu att se på två provytor som kommunen lagt på Stora torget i Sigtuna. Dit välkomnas invånare för att titta, testa och tycka till. När arbetet med gatan ska starta är inte bestämt, men det planeras ske i etapper så att gatan inte ska behöva stängas av.

"Hänsyn kommer även att tas till perioder av högsäsong", står det på kommunens hemsida.

Karta: Stora Gatan Sigtuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!