Till starten kommer den nya skolan att ha cirka 500 elever. Eleverna kommer från Sigtuna kommun, men även från exempelvis Upplands Väsby och Uppsala.
– Första året har vi inga klasser i årskurs nio eftersom det inte brukar vara bra att byta skola i nian, men nästa läsår blir det två klasser per årskurs från förskoleklass till årskurs 9, säger rektor Sandy Schäfer.
Cirka hälften av undervisningen kommer att ske på engelska och flera lärare har tidigare undervisat och vuxit upp i olika världsdelar. Skolan har också ett speciellt synsätt när det gäller struktur, ordning och höga förväntningar.
Sandy Schäfer beskriver IES så här:
– Jag har jobbat på IES-skolor ända sedan Barbara Bergström startade den första skolan i Sverige. Och jag jobbar kvar för att jag verkligen tror på att en lugn miljö är viktig för lärandet.
Genom struktur och regler som gäller likadant, oavsett klassrum eller vilken lärare som undervisar, så uppnår de enligt henne en lugn studie- och arbetsmiljö.
– Jag brukar likna det vid en blomma: Om en blomma inte blommar fixar du miljön i vilken den växer, inte blomman. Det är skolans ansvar att skapa en bra lärmiljö åt eleverna, säger Sandy Schäfer, som är född i Zambia.
Köerna till IES skolor brukar vara långa och så är det även i Sigtuna kommun. Hundratals elever som sökt kommer inte att få plats.
Vilka får börja på er skola?
– Alla får gå här. Den som har stått längst tid i kön får plats först.
Sandy Schäfer hoppas att deras skola ska bli en del av Sigtuna kommun.
– Vi vill gärna jobba ihop med andra skolor och människor i kommunen, säger hon.
På övriga skolor finns en viss oro för att de ska tappa många elever. Och enligt Sigtuna kommuns prognoser kommer det att bli ett överskott av skolplatser på kommunens grundskolor till hösten.
Men sedan väntas behovet öka successivt, och till år 2027 väntas det istället bli ont om platser.
Hur påverkas de kommunala skolorna?
– För att hjälpa våra kommunala skolor kommer vi att till exempel avveckla temporära paviljongslösningar. På detta sätt kan vi frisätta resurser, spara pengar och vi får skolor som har det elevantal som de faktiskt är byggda för från början. Sedan har vi avsatt fem miljoner kronor som ett omställningsstöd för kommunala skolor om deras elevantal minskar i höst, svarar Pernilla Bergqvist (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande.