Stort gensvar för bidrag till gamla lador och uthus
Gamla lador och uthus är också kulturhistoria. Länsstyrelserna i Västmanland och Stockholm har fått stort genomslag för bidrag till äldre ekonomibyggnader. Samma typ av stöd planeras nu i hela landet.
— Det är lite premiär i dag, säger Frida Edling.
För första gången på kanske 60 år eldas det i smedjan på gården Lill-Kumla i Odensala där Frida bor med sambon Christer Johansson. Renoveringen av smedjan blev klar i höstas. I sommar ska de försöka lära sig smida.
— Ingen av oss vet hur man hur man gör. Målet är att smida en krok, säger Frida Edling.
Smedjan på Lill-Kumla är en av de byggnader i Stockholms län som förra året fick del av det nya bidraget till landsbygdens äldre ekonomibyggnader.
— Det var kul att det här bidraget kom, då fick vi en skjuts att göra något. Annars hade det nog dröjt, säger Christer Johansson.
Stort gensvar
När länsstyrelsen i Stockholms län förra året gick ut med sitt nya stöd blev gensvaret stort med ett par hundra ansökningar. 50 valdes ut, som fick som mest 20 000 kronor. Villkoret är att ägarna bidrar med lika mycket själva. Nu pågår en ny ansökningsperiod.
— Vi har prioriterat så att vi får med så många olika byggnader som möjligt, säger Karolina Matts, antikvarie på länsstyrelsen i Stockholm.
Utslagsgivande har bland annat varit hur byggnaden ska användas i fortsättningen.
— Används huset finns det ett fortsatt hopp om underhåll. Det kan användas för förvaring eller liknande. Däremot motsätter vi oss att man använder byggnader som bostäder. Då kommer det för långt bort från den ursprungliga ändamålet.
Lador kan försvinna
Länsstyrelsen i Västmanland såg redan för flera år sedan ett behov av ett riktat bidrag till de lite bortglömda byggnader som landsbygdens uttjänta lador och småhus är.
— Du kan tänka dig själv — hur skulle det vara att åka ut på landsbygden och så var det alldeles tomt. I dag är byggnaderna inte längre lönsamma, och då försvinner de, säger Patrick Björklund, antikvarie i Västmanland.
Sedan 2001 har bidrag delats ut för 88 byggnader med ett maxbelopp på 12 500 kronor per hus.
Bevarandet av landsbygdens värdefulla ekonomibyggnader ingår som ett delmål i ett av regeringens 15 miljömål. Nu planeras för ett nationellt bidrag.
— Vi tycker att det vore ett steg i rätt riktning att få en ersättning man kan söka för överloppsbyggnader, ekonomibyggnader, säger Maria Adolfsson, antikvarie på Riksantikvarieämbetet.
Stödet vara möjligt att söka från 2007, bedömer hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!