Stölder inom hemtjänsten klaras inte upp

Stölder inom hemtjänsten klaras inte upp. Brott kan ej styrkas, brist på spaningsuppslag och att ord står mot ord är polisens förklaring. Gamla människor blir i stort sett aldrig trodda när de polisanmäler hemtjänstens personal för stöld

Sigtuna2003-06-27 00:00
@6a Ledord:SIGTUNA
@6b Byline: ¤ 08-594 405 90 anna.hellberg@unt.se
Catrin Pihl ¤ 08-594 405 91 catrin.pihl@unt.se
@3a Text u indr.:UNT bad närpolischefen i Märsta, Sune Byström, att ta reda på hur många anmälningar som gjorts mot hemtjänstens personal i Sigtuna kommun de senaste åren.
@3a Text:Närmare 40 polisanmälningar finns i polisens register från år 2001 och fram till i dag. Tre anmälningar är ännu inte färdigutredda. Resten har skrivits av och förvandlats till en siffra i statistiken. Ingen av dessa anmälningar har ens lett till
en förundersökning, där åklagare tar ställning till om åtal ska väckas eller inte.
— De förhör vi haft i de aktuella fallen har inte lett oss någon vart. Ingen har kunnat bindas till brotten, säger Sune Byström.
@4a Mellanrubrik:"En utsatt personalgrupp"
@3a Text u indr.:På frågan om gamla människor har svårt att bli trodda av polisen, så svarar han så här:
@3a Text:— Det inte så lätta fall. Även om en åldring pekar ut en person för att ha stulit, säger alltid den som är misstänkt att de inte vet ett dugg om vad åldringen pratar om. Vi lyckas aldrig styrka brott.
UNT: Är det inte naturligt att man nekar till en sån anklagelse?
— Jovisst, de vill såklart skydda sig själva. Men så handlar det också om en utsatt personalgrupp, de blir ofta beskyllda för saker.
Och i fallet med Evert (se artikel intill) säger han att polisen visserligen har hållit en del förhör som dessvärre inte lett någonvart.
— Mannen sade att han vid upprepade tillfällen utsatts för stöld och att den utpekade kvinnan var inne i lägenheten vid ett tillfälle då hon inte jobbade inom hemtjänsten. Hon kan inte haft tillgång till nycklar nattetid när hon inte jobbade.
Han påpekar att närpolisen haft samtal med hemtjänstpersonal på personalmöten.
— Vi pratar om vad som kan hända om man stjäl från åldringar, ett slags förebyggande arbete.
@4a Mellanrubrik:Har ingen skriven policy
@3a Text u indr.:Hemtjänsten i Sigtuna kommun har ingen skriven policy om hur man hanterar stölder.
@3a Text:— Nej, men efter det här lovar jag att vi inom några dagar ska ha det på papper. Vi informerar däremot alla anställda, säger Marianne Andersson, chef för den öppna hemvården.
Men trots att man har en oskriven regel om att polisanmäla alla misstänkta stölder, så gjordes det inte i fallet med Evert.
Dåvarande hemtjänstchefen ringde upp Evert och fick klart för sig att han inte ville polisanmäla kvinnan. Saken fick bero, Everts förklaring är att han ville ge henne en chans att betala tillbaka pengarna.
Men när pengarna inte kom polisanmälde Evert henne till slut.
Varför gjorde inte hemtjänsten detsamma?
— Jag har pratat med polisen och bestämde mig sedan för att lita på kvinnans historia. Hon säger att det inte är sant och polisen kan inte bevisa något annat, säger Marianne Andersson.
— Vi är ingen polisiär myndighet. Man är faktiskt oskyldig tills motsatsen bevisas.

Inte ovanligt
Hon menar också att liknande påstående inte är någon ovanlighet inom hemtjänsten. Visst kan det handla om klåfingriga medarbetare. Men lika gärna om att åldringarna är dementa, säger Marianne Andersson.
— I de flesta fall dyker pengarna upp igen. Det handlar inte alltid om stöld av pengar. Ibland är det läppstift, hudkräm, kläder och prydnadssaker.
— De gamla glömmer ofta var de lägger sina saker. De letar och letar, och under tiden anklagar de folk som varit hemma hos dem, säger Marianne Andersson.
Men så verkar inte vara fallet med Evert.
— Nej kanske inte, men så här är det nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om