Stärkt skydd efter Arlandarånet
Skyddet kring Arlanda är starkare i dag är 2002. Men höga staket runt flygplatsen räcker inte. Attityder hos anställda är det viktigaste.
Han är säkerhetschef på Arlanda sedan förra sommaren och har en bakgrund på Säpo. I mobilen ljuder James Bond-temat. Luftfartsverket får information om anställda och blivande anställda är dömda för brott som har med terrorism och grova brott som mord och rån att göra. Men inte om personen dömts till exempel för bedrägeri, stöld eller förskingring.
— Personligen tycker jag att det är ett problem. Rent teoretiskt finns det möjlighet att kriminella kan börja arbeta på flygplatsen, säger Anders Lennerman.
Känner sig trygga
Rånet på Landvetter har aktiverat diskussioner mellan olika myndigheter och intressenter. Men inte inneburit några konkreta åtgärder på Arlanda.
— Vi känner oss ganska trygga. Vi ser regelbundet över vårt skydd.
Sedan värdetransportrånet 2002 har Luftfartsverket bytt ut delar av det fyra mil långa staketet kring flygplatsen till ett högre och kraftigare. Antalet grindar och utgångar till flygsidan, airside, har minskat betydligt. Tidigare fanns omkring 200 passager, i dag ett 20-tal. De grindar som finns kvar för räddningstjänstens skull är bevakade med kameror.
Fortfarande är det möjligt för någon med ett stort fordon eller en sprängladdning att tvinga sig in på flygplatsområdet.
Kan höjas ytterligare
— Rent tekniskt är det möjligt att höja säkerheten ytterligare. Man kan bygga en tegelmur med stridsvagnshinder kring flygplatsen. Men det är inte rimligt. Det är en affärsverksamhet som pågår här inne.
Personer och transporter som ska in eller ut blir noga kontrollerade. Alla som ska in genom huvudpassagen, grind 1, får kliva ur bilen och blir kontrollerade med hjälp av metalldetektorer, röntgen av väskor och manuell genomgång.
En annan förändring sedan 2002 är rutinerna vid värdetransporterna.
— Lite krasst kan man säga att de enda som inte kände till transporten 2002 var flygplatsens säkerhetsavdelning och polisen. Det visade sig att de där planen gick ganska regelbundet på samma tider, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda.
I dag varierar man tider, landningsbanor och uppställningsplatser mycket mer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!