Stark småföretagarkultur i Sigtuna – skapar nya jobb

Småföretagandet är ovanligt stort i Sigtuna kommun. 45 procent av alla anställda i den privata sektorn arbetar i mindre företag.

Det finns ovanligt många småföretag i Sigtuna kommun, det vill säga företag med färre än 50 anställda.

Det finns ovanligt många småföretag i Sigtuna kommun, det vill säga företag med färre än 50 anställda.

Foto: unt arkiv

Sigtuna2020-11-18 08:15

Varje år publicerar Företagarna företagarfakta om kommunerna i landet. Årets undersökning sammanställdes innan pandemins effekter kunde mätas, men här finns ändå en hel del intressanta fakta om Sigtuna kommun.

– Mellan 1990 och 2019 skapades i Sigtuna kommun flest nya arbetstillfällen i företag med färre än 50 anställda. Här skapades 6 000 nya jobb, säger Björn Petersson, ordförande för Företagarna Sigtuna.

Småföretagen och deras anställda utgör därmed den största skatteskaparen i kommunen. De står för 30 procent (592 miljoner kronor per år) av Sigtuna kommuns skatteintäkter.

Totalt finns enligt rapporten drygt 10 278 jobb i de små företagen i kommunen.

Bakgrunden till rapporten är att peka på att småföretagen gör stor samhällsnytta som jobbskapare. Och att det är viktigt att kommunerna har ett bra företagsklimat för att fler jobb ska kunna skapas.

I rapporten finns även andra intressanta fakta: som exempelvis att inpendlingen till kommunen är ovanligt stor. Det är fler som varje dag åker hit för att arbeta, än antalet som pendlar härifrån.

Totalt pendlar 19 500 personer från en annan kommun till Sigtuna. De flesta av dessa bor i Uppsala län (cirka 5 000). 12 200 invånare från Sigtuna arbetar i en annan kommun. De flesta pendlar till Stockholm län. 

– Den stora inpendlingen visar vikten av Arlanda och besöksnäringen. Det är bara vi, Solna och Danderyd i norra Stockholms län och södra Uppsala län som ligger på ett plusnetto, säger Björn Petersson.

Han anser att det blir en utmaning att försvara detta nu när företag inom resenäringen går allt sämre.

– Då blir det ännu viktigare att de mindre företagen i kommunen kan växa och fånga upp arbetskraft i omställning.

Sammanställningen visar också att branschkoncentrationen är ovanligt hög i Sigtuna – kommunen är mycket beroende av flyg- och besöksnäringen.

Men rapportförfattarna uppger att småföretagarna i Stockholms län ser goda möjligheter att växa även om konjunkturen har dämpats de senaste två åren, och än mer med nya covidrestriktioner.

– Det främsta tillväxthindret som de uppger är svårigheter att hitta lämplig arbetskraft. Det näst vanligaste hindret är höga arbetskraftskostnader. Många företagare nämner även politisk oförutsägbarhet som ett tillväxthinder i Stockholms län, säger Björn Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!