Det var i mars förra året som ett barn sattes i ett familjehem av familjehemsenheten i Sigtuna kommun. Men eftersom det råder brist på familjehem i Sigtuna kommun, placerades barnet hos en chef på Individ- och familjeomsorgsförvaltningen i nästan ett år.
Barnets handläggare byttes flera gånger under perioden mars till december då barnet bodde i familjehemmet. Samtidigt saknade barnet under fyra av de här månaderna en särskilt utsedd socialsekreterare.
I en utredning som Sigtuna kommun gjort riktas nu kritik mot hanteringen, och Charlotte Heindow, som är kommunjurist och har skrivit rapporten menar att man inte regelbundet följt upp barnets situation, vilket bryter mot socialtjänstlagen. Barnet ska under perioden känt oro och stress. Tanken är att barnets familjehem skulle följas upp fyra gånger per år genom hembesök. Men det gjordes bara ett enda besök hos barnets familjehem.
– Barnet upplevde oro under en tid, men bedömningen var att missförhållandena inte var så allvarliga att en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg var befogad, säger Charlotte Heindow som är kommunjurist på Sigtuna kommun.
Enligt utredningen hade barnet dessutom inte någon särskilt utsedd socialsekreterare, vilket bryter mot socialtjänstlagen, där det framgår att det ska finnas en utsedd socialsekreterare som ansvarar för kontakterna med barnet.
Enligt utredningen hamnade barnet i kläm på grund av personalbrist på socialtjänsten i Sigtuna, vilket tvingade kommunen att ta in ett flertal konsulter under perioden.
– Det kan vara svårt att få det att gå ihop och då tar man in konsulter, säger hon.
Att barnet bott hemma hos nämnda chef ledde senare till att Sigtuna kommun upplevede att en jävsituation skulle kunna uppstå. I november 2021 fick till slut barnet en permanent handläggare och ärendet flyttades under januari i år över till Järfälla kommun, för att undvika jävsituationen.
Catarina Odenberg, som är förvaltningschef vid individ- och familjeomsorgen i Sigtuna kommun, håller inte helt med om resultatet av avvikelseutredningen.
– Det finns en lagstiftning som säger att man ska ha en handläggare. Det har varit olyckliga omständigheter och det har inte varit bra. Det var många byten med konsulter, och där vissa slutade.
Fanns det inga anställda på socialtjänsten som kunde ta hand om ärendet mellan mars till december?
– Nej, inte i det här ärendet. Vi har gjort en avvikelseutredning, för att se till att det inte händer igen.
– Våra barn får den kontakt de behöver. Vi tog in konsulter som kollade på ärendet två gånger. Däremellan är det bra att man har kontakt med barnet. Det är inte ett helt år vi pratar om, som man inte besökt barnet.
Enligt processen ska man göra fyra besök, varför gjordes inte det?
– Det var ett glapp mellan våra konsulter. Det fanns också en socialsekreterare som arbetar för familjeenheten och de har stämt av att barnet mått bra i hemmet. Nu är barnet skrivet i en annan kommun, och de följer nog lagen.
– Det här ärendet har varit så annorlunda och vi har inte haft kontinuerlig personal. Det är aldrig en anledning att bryta mot lagen, men i det här fallet tvingades vi till det. Jag vet att barnet mår bra, säger Catarina Odenberg.